Sahur di rumah adalah ibarat sarapan pagi kerana menu-menu yang disediakan adalah menu sarapan pagi..ialah tengah sedap tidur tiba-tiba dikejutkan untuk sahur memang tahap selera itu agak terbantut so nasi pastinya tidak menarik selera..makanya saya sediakan Mee Siam ini. Mee Siam ini tidak berkuah digoreng macam bihun goreng biasa cuma saya blendkan tocho sekali. Menarik Mee Siam ini ialah ia lengkap dengan bahan taburan dan sedap jika dapat makan bersama sambal tumis bilis.
Mee Siam Kering
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 paket Mee Hoon – direndamkan dahulu kemudian di toskan.
- 5 biji Limau Kasturi
- 2 sdb tomato sos
- Tauhu dipotong kechil dan di goreng ditepikan
- Daun Kuchai – di potong kechil2
- Udang hidup – 500gm
- 6 biji telur rebus (di potong empat) atau dadar
- 1/2 mangkuk Taugeh
- Bawang merah goreng
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Blend
- 1 Biji Bawang Besar
- 10 biji Bawng Merah
- 4 Biji Bawang Putih
- 4 sudu besar tow cho
- 6 sudu besar cili kisar (gunakan chili kering)
- 2 sudu besar udang kering – direndam dulu
- 2 sudu besar ikan bilis – direndam dulu
Cara Memasak-nya
- Tumis bahan kisar sampai wangi
- Masukkan udang biar seketika dan letakan air
- Masukkan tomato sos, garam dan gua secukup rasa
- Letakan mee hoon gaulkan sampai sebati. Mee Hoon akan meresap rencah tadi menjadi merah jambu. Taburkan kuchai dan taugeh secukup nya. Gaulkan hingga masak.
- Hias dengan bahan taburan
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Saya suka mee siam. emak pun slalu buat siam sejak kecil lg sbb dulu lebih 30 thn keluarga tinggal di singapura. Tp biasa mkn mee siam yg berkuah. Teringt juga filem p ramlee jadi guru ada sebut mee siam. Cuma di malaysia x ramai yang tahu mkn mee siam.
ReplyDelete