Kekadang dalam bulan puasa ini ada juga terasa jemu dengan nasi dan menginginkan sesuatu yang lain. Biasanya kalau situasi sebegini datang saya lebih senang menyediakan kacang pol makan bersama roti yang dibakar gareng-gareng...perghhhh memang sedap dan mengenyangkan,
Resipi Pol kali ini saya buat secara meatless..tiada daging cuma pol dan bahan-bahan biasa, diceriakan dengan hirisan cili hijau, bawang besar tomato dan telur rebus. Perahan lemon atau limau memberikan impak yang maksima pada menu ini. - alhamdulillah.
Kacang Pol
- 1 tin kacang pool
- 2 camca besar rempah briyani
- 1 camca teh lada hitam, ditumbuk halus
- 2 biji bawang besar dicincang halus
- 11 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*(*dikisar halus)
- 1 sdb puree tomato
- 3 biji tomato dicincang
- 2 tangkai daun ketumbar
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 camca besar minyak sapi
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN
Roti naa, roti perancis atau sebarang
jenis roti
Bawang besar, didadu kecil
Tomato, didadu
Cili hijau/cili merah, dipotong
Limau kasturi. emon dibelah 2
Telur rebus/goreng
Minyak sapi dipanaskan hingga cair
Cara Menyediakannya
- Kacang pool pecah2kan.
- Satukan rempah briyani dan bahan tumbuk dan kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar sehingga layu.
- Masukkan bahan2 kisar halus hingga harum. Masukkan pes rempah dan kacau rata. Masak hingga naik minyak, guna api kecil dan kacau sentiasa.
- Tuang air (anggaran 1 liter), kacau dan biar mendidih. Masukkan kacang pool tomato cincang, hirian daun ketumbar dan tomato pes. Kacau rata dan masak dengan api sederhana selama 10 - 15 minit, kacau sentiasa.
- Tambah lada hitam tumbuk, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan masak sekejap lagi, jika suka cair, boleh tambah sedikit air panas.
Cara Menghidangnya:- Sendukkan kacang pool
secukupnya ke dalam mangkuk sesuai (untuk seorang makan). Tabur dengan sedikit
bawang besar, cili hijau, cili merah dan tomato. Tuang sedikit minyak sapi panas atasnya dan perahkan jus limau kasturi.
Hidangkan bersama roti naan atau roti kegemaran anda...
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Hello there, found your blog by accident while searching for a recipe. Wou! what a blog. Wonderful recipes. Thanks for sharing. Oh Ye! I happened to be your old childhood friend back in Jalan Chanda Sheriff.
ReplyDeleteHello there, found your blog by accident while searching for a recipe. Wow! what a blog. Wonderful recipes. Thanks for sharing. Oh Ye! I happened to be your old childhood friend back in Jalan Chanda Sheriff.
ReplyDeleteYa ke?...sape ek? sekolah methodist ke? JJoin me at my FB - Fatimah Jasmin bleh chit chat sana and thanks for drpping by
ReplyDelete