Hari ke 15 berpuasa dan anak dara di rumah minta Nagasari Pisang. Saya guna tepung Hong Kue, rasanya lebih mudah dan sukatannya mengikut yang tercatit pada paket tepung tu. Nagasari saya kali berwarna hijau, sebab itu yang ada, saya beli untuk membuat pandan layer cake, tapi nampaknya tak bergerak-gerak jadi sebelum expire makanya jadilah Nagasari ini.
Obviously simple and good buat penyejuk tekak. Simpan di fridge beberapa minit sebelum hidang....hasilnya begitu nikmat sekali.
Nagasari Pisang
- 1 paket tepung Hong Kue
- 3/4 cawan gula
- 3 1/2 cawan santan
- 5-6 biji pisang belah 2 dan potong 2
- daun pisang secukupnya
- secubit garam
- Satukan semua bahan kecuai pisang
- Kacau rata dan masak atas api kecil
- Kacau sehingga pekat dan angkat
- Sendukkan adunan dan letak atas daun pisang
- Masukkan pisang dan sendukkan lagi adunan.
- Tutup dan lipat seperti membuat lepat pisang
- Kukus 15 minit angkat dan sejukkan
No comments:
Post a Comment