Pages

Sunday, June 21, 2015

INDIAN STYLE STIR FRIED LUFFA WITH EGGS/ PETOLA GORENG TELUR ALA INDIA


Sehari sebelum Ramadan saya ke Cyberjaya menemani anak untuk temuduga kerja. Jadual temuduga pukul 2 tengah hari tetapi kami tiba agak awal, jadi dari mutar-mutar tak tentu hala, kami singgah makan tengah hari di PELITA NASI KANDAR..., oleh kerana saya masih kenyang, saya cuma ambil nasi dan 2 jenis sayur, alo gobi dan petola goreng. Sedap pula cara gorengnya cukup berselera, dari hendak alas perut terus minta tambah sayur ni..memang kena dengan tekak dan selera saya.

Semalam kebetulan anak-anak minta menu nasi kandar....ha..ha..saya mencuri kesempatan untuk mencuba petola goreng ini...perghhh....masak ikut deria lidah tanpa resipi tapi alhamdulillah menjadi dan sedap.




 Petola Goreng Telur ala India



  • 2 biji petola dibuang kulit dan hiris menyerong
  • 2 biji telur ayam
  • 3 tangkai cili kering potong 3
  • 1 sdt biji sawi
  • 1/2 sdt jintan putih
  • 1/2 sdt serbuk kunyit
  • sedikit garam dan asafoetida

Cara Menyediakannya


  1. Panaskan minyak dan tumis biji sawi, jintan putih dan cili kering sehingga biji sawi meletup-letup.
  2. Pecahkan telur, masukkan serbuk kunyit, garam dan asafoetida,
  3. Akhir sekali masukkan petola, kacau rata, balik-balikkan dan angkat.




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

Post a Comment