Pages

Sunday, June 21, 2015

FISH CURRY MAMAK STYLE / KARI IKAN ALA MAMAK


Kari ikan Mamak adalah kari yang dimasak tanpa santan. Biasanya kuahnya pekat dan rempahnya begitu kental. Kari Mamak ini lebih mantap jika kita mampu menyediakan rempahnya sendiri, tetapi sekarang ini rempah siap di pasaraya sudah cukup baik menghasilkan kari yang enak. Saya lebih gemar menggunakkan rempah kari Baba's kerana rasanya yang lebih spicy dan warnanya cukup menarik.

Untuk resipi kari kali ini saya masukkan puff tofu dan bendi..ini bagi memuaikan kari. Hidangkan bersama sedikit papadom dan sayuran goreng ala mamak maka terhasilah menu mamak dan nasi kandaq di rumah.



Kari Ikan Ala Mamak



  • 3 - 4 potong ikan tenggiri
  • 5 bendi dipotong 2
  • 5 puff tofu dipotong 2
  • 1 biji tomato belah 4
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 sdb minyak masak
  • 3 cawan air


Bahan Tumis

  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • 3 biji bawang putih
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sdt halba campur
  • 2 paket rempah kari Baba'

Cara Menyediakan

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan rempah kari.  Masukkan 2 tangkai daun kari... Masak sehingga pecah minyak, masukkan air 
  2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yang disukai...masukkan garam.
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan tofu dan bendi.
  4. Biar seketika sehingga naik minyak dan masukkan tomato
  5. Padamkan api dan angkat 


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

2 comments: