Pages

Sunday, June 14, 2015

IFTAR TREATS - MOROCCAN SPICY LAMB ROLLS


Moroccan spicy rolls ini memang snak favourite meditteranean, berintikan kambing dan digulung bersama puff pastry. Puff ini dimakan bersama yogurt sos. Bahan dan cara menyediakannya lebih kurang sama dengan cara kita membuat puff daging.

Puff ini digulung kecil dan kerana inilah saya lebih senang menggunakan pastry jenama "kawan"..pastry cuma dipotong dua dan dimasukkan intinya. Puff ini bukan sahaja sesuai sebagai juadah berbuka malah boleh dijadikan menu party atau "finger food' untuk apa-apa majlis.






Moroccan Spicy Lamb Rolls


Author: PATSKITCHEN
Recipe type: Puff & Pastry
Cuisine: Meditteranean
Ingredient
  • 1 paket kulit pastry
  • 2 sdb minyak zaiton
  • 2 biji bawang besar dihiris halu
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1" halia ditumbuk bersama bawang putih
  • 1 batang carrot diparut
  • 1 sdt jintan putih
  • ½ sdt serbuk ketumbar
  • ¼ sdt serbuk kayu manis
  • ½ sdt serbuk paprika
  • ½ sdt serbuk kunyit
  • 750 g daging kambing kisar
  • 50g bread crumbs
  • 1 cawan daun parsley dicincang
  • garam dan lada secukup rasa
  • sedikit bijan hitam dan putih
Untuk sosnya
  • 1 cawan natural yoghurt
  • 1 sdb parutan orange 
  • 1 cawan pudina dicincang
Untuk Sapuan
1 biji telur dikocok


Method

Untuk Intinya

  • Panaskan oven to 190C. 
  • Panaskan minyak dan tumis bawang bear sehingga layu.
  • Masukkan bahan tumis dan tumis sehingga naik baunya.
  • Masukkan carrot dan biarka 5 minit.
  • Masukkan daging, serbuk roti, daun parsley dan daun pudina.
  • Masukkan gara dan lada sulah
  • Kacau rata biar agak kering dan angkat

Untuk Sonya

  1. Satukan yogurt, daun pudina dan kulit orange.
  2. Gaul rata dan sejukkan sebelum diguna


Untuk Menyediakannya


  1. Potong pastry mengikut size yang diingini
  2. Saya mengguna pastry "kawan"..dibahagi dua dan dimasukkan intinya
  3. Digulung dan kemaskan taepi
  4. Pastry yang siap disapu putih telur dan ditaburkan bijan hitam dan putih
  5. Bakar sehingga kekuningan dan masak, lebih kurang 20 minit.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment