Pages

Friday, May 01, 2015

AYAM GORENG KETUMBAR JINTAN


Resipi ini sesuai untuk daging, tapi oleh kerana daging kurang diminati di rumah saya gantikan daging dengan ayam. Saya masukkan kacang Pol kerana saya berhajat untuk meratah bersama roti.  Sedap resipi ini jika kita suka masakkan yang tidak berkuah.

Sesuai bersama nasi panas dan juga enak jika di masukkan ke daam roti totilla.


5.0 from 1 reviews

PrintAyam Goreng Ketumbar Jintan
  • 1 ekor ayam dipotong kecil.
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar 
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Kicap manis 2 sudu besar
  • 1 batang kayu manis
  • 3 atau 4 biji buah pelaga
  • 1 biji bawang besar (kunning) di hiris bulat2
  • 1/4 cawan air
  • 1 tin kacang Pol
  • 1/2 cawan Minyak masak 
  • 3 biji ubi kentang di hiris wedges

Bahan2  ditumbuk halus
  • 3 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu teh biji Jintan Manis (Jintan Kasar)
  • 1 sudu teh biji Jintan Putih (Jintan Halus)
  • 1 inch halia di kisar atau tumbuk halus
  • 4 ulas bawang putih - di tumbuk halus

Cara2nya
Sangai biji ketumbar, jintan manis di kuali tempa minyak selama 3 mins saja atau bila bau nya bangkit. Kemudian tumbuk rempah2nya bersama halia dan bawang putih dan sedikit garam & gula sampai halus. Kemudian gaulkan kepada ayam bersama rempah serbuk kunyit/ketumbar & jintan halus.
Perapkan selama 2 jam di peti ais. Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak dan kicap manis. 
Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi). Goreng ayam yang berempah tadi, goreng hingga ia masak, letakan kichap manis sedikit, masukkan bawang besar yang di hiris bulat, masukan 1 batang kayu manis & 3 atau 4 biji buah pelaga. Goreng ayam supaya garing dan sebati. 
Biarkan ayam di kauli dengan api yang sederhana. Masukkan kacang Pol,garam & gula secukup rasa.
Goreng ubi kentang anda di kuali lain. Sajikan dengan kentang goreng. Makan dengan nasi putih atau nasi mentega.


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment