Udang galah selalunya bermusim, kalau bermusim boleh tahan sedikit harganya tapi udang galah sekarang tak macam dahulu, sekarang ini sizenya agak kecil...namun masakkan paling sesuai untuk kalah selain dari goreng dan Chinese style ialah Masak Lomak Cili Padi...perghh..memang hebat.
Jika ada belimbing buluh cukup sesuai dimasukkan sekali, jika tidak labu kuning pun sama enaknya. Manis labau mengimbangi pedas cili,,,ternyata atu kombinasi yang menarik.
- 1 kg udang galah dibersihkan
- 1/2 biji labu kuning dibu1ng kulit d1n potong dadu (size sederhana)
- 1 helai daun kunyit disiat-siat
- 2 batang serai dititik
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan antan cair
- 1 keping asam keeping
- Garam, gula perasa secukupnya
Bahan Blend/Tumbuk
- 25 biji cili padi
- 2 biji bawang besar
- 2” kunyit hidup
Blend semua bahan sehingga
menjadi pes basah
Cara Menyediakannya
- Dalam periuk masukkan udang, labu ,serai, daun kunyit, asam keping, santan cair.
- Masak sehingga mendidih dan udang separuh masak dan labu agak empuk
- Masukkan garam, gula, perasa dan santan pekat
- Kacau-kacau supaya tidak bergentel
- Masak sehingga udang dan labu cukup masak
- Padamkan api dan siap dihidang
masyalloohh lezatnya... jadi laper ni,,
ReplyDeleteJelly Gamat Gold G|Obat Asam Lambung Tinggi|