Saya mula belajar buat capati ketika berhajat untuk menurunkan berat badan..ha..ha..kata orang jangan makan nasi malam ebagai gantian makan capati. Sebenarnya memang mengenyangkan. Mula-mula buat agak kurang lembut tapi dah lama dan pandai menguli maka jadilah lembut seperti dikedai.
Sesuai dihidang bersama dhal atau apa-apa jenis kari.
Capati
- 3 cawan tepung whole wheat/ atta
- 1 1⁄2 cawan air
- 5 sdb ghee
DIRECTIONS
- Satukan tepung dengan air dan gaul sehingga sebati..
- Uli lebih kurang 5 minutes. Adunan akan melekit sedikit
- Rehatkan doh selama 10 minutes.
- Bahagi adunan sebesar golf ball dan celup dalam tepung.
- Canai setebal ½ cm round pancakes.
- Panaskan kuali leper.
- Goreng capati sambil dibalik-balikkan dan dituap dengan kain untuk menghilangkan gelembong angin
- Angkat dan sapukan dengan minyak sapi
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
Salam
ReplyDelete