Satu lagi rangkain sambal yang sesuai disaji dengan Nasi Lemak. Seperti sambal-sambal yang lain kepekatan sambal bergantung kepada citarasa masing-masing. Saya lebih gemar sambal kerang yang pekat.
Sambal Tumis Kerang
Cara Menyediakannya
- 1 kilo kerang direbus dan dikopek
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 2 sdb air asam jawa
- 5 sdb minyak masak
- garam, gula dan perisa secukup rasa
- 25 tangkai cili kering direndam dahulu
- 2 biji bawang besar
- 2" belacan
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
- Masukka kerang dan biar sehingga sambal agak kering
- Masukkan, garam, gula, perisa dan air asam.
- Biarkan seketika, masukkanaair jika ingin berkuah
- Masukkan bawang besar yang dihiris bulat
- Biarkan seketika dan angkat.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
sodappp ;)
ReplyDelete