Pages

Tuesday, July 24, 2012

MASAK LOMAK KETAM NENAS ALA THAI / THAI PINEAPPLE CURRY CRAB



Tantalizing and delicious presentation. Serve with rice. This dish is unique..each country in South East Asia has its own version of this pineapple crab curry...the differences depend on the type of herbs used, is either kaffir eaves,  coriander, turmeric or even basil leaves that bring unique taste to the curry. Sweetness of pineapple enhance the taste of this curry.



THAI PINEAPPLE CURRY CRAB / MASAK LEMAK KETAM NENAS THAI

1 kg crab / 1 kg ketam - cleaned and halved
½ pineapple / ½ nenas dipotong nipis
1 turmeric leaf / 1 daun kunyit disiat
5 tbsp cooking oil / 5 sdb minyak masak
2 cup coconut milk / 2 cawan santan pekat
1 cup water /  1 cawan air
2 tbsp fish sauce / 2 sdb sos ikan
Salts to taste / garam secukup rasa

Ingredients to be pounded/Grinded
10 red chilies / 10 biji cili merah
2 lemongrass / 2 batang serai
1”gaangal / 1” lengkuas
3 strig  coriander leaves / 3 tangkai daun ketumbar
10 black peppercorn / 10 biji lada hitam
2 tsp cumin powder / 2 sdt jintan putih
1” turmeric root /1 : kunyit hidup

Heat up oil and sauté the pounded ingredients till fragrant /Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik baunya
Add crab, turmeric leaves, fish sauce, salts and water. / Masukkan ketam, sos ikan, garam dan air biarkan didih seketika
Add coconut milk and pineapple/Masukkan santan dan nenas * Boleh masukkan daun selasih jika suka aromanya
Masak lemak ketam nenas ini cukup unik di negara-negara di Asia Tenggara. Setiap negara mempunyai caranya tersendiri, yang membezakan antara satu sama lain ialah daun yang digunakan untuk menaikkan aroma masakan ini. Ada yang menggunakan daun kunyit, daun imau purut, daun selasih mahupun daun ketumbar. Kesemuanya bergantung kepada cita rasa masing-masing. Kemanisan nenas menambahkan keenakan kepada lauk ini.

Next Post - Red Velvet Cake

2 comments:

  1. salam Paty...Tahniah saya dah lihat resepi dan gambar awak dlm Kicthen Online..hehe..cantik sangat.
    Masak lemak ketam dgn nenas sedap tu menu berbuka saya pun suka.

    ReplyDelete
  2. Salam Paty, boleh awak bg tips cmner nk pilih ketam yg banyak isi tk..?

    ReplyDelete