This delicious Pesmol recipe originated from Sundanese. I found the recipe in Chef Wan cookbook - SEDAP......yeap...really sedap....(delicious). There are two ways of doing the pesmol fish, one with coconut milk and the other one is without coconut milk. This recipe here is with coconut milk. Serve best with rice.
Pesmol Mackerel
Adapted from Chef Wan Cookbook - SEDAP
3-4 slice mackerel or any fish / 3-4 potong ikan tenggiri atau apa-apa ikan
1/2 tsp turmeric powder / 1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 tsp salts / 1/2 sdt garam
3 kaffir leaves thinly slice / 3 helai daun limau purut dimayang halus
1 lemongrass bruised / 1 batang serai dititik
1" galangal bruised / 1" lengkuas dititik
10 bird's eyes chilies / 10 biji cili padi
3 bay leaves / 3 helai daun dsalam
1 cup coconut milk / 1 cawan santan
1 cup water / 1 cawan
Jus of 1 lime / Air perahan limau
Rub fish with turmeric and salts deep fry till done, Remove and drain access oil/ Lumurkan ikan dengan garam kunyit, goreng sehingga masak, angkat dan toskan minyak
For The Paste
5 red chilies / 5 biji cili merah
10 bird's eyes chilies / 10 biji cili padi
10 Candlenuts / 10 biji buah keras
5 nshallots / 5 biji bawang merah
3 cloves
Garlic / 3 cloves garlic
1cm Ginger / 1" halia
1" turmeric root / 1" kunyit hidup
Blend all ingredients to form wet paste / Blend semua bahan menjadi pes basah.
1. Heat up oil and sautee the blend ingredients till fragrant and oil surface / Paanaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga naik minyak.
2. Add lemongrass and galangal. Add bird;s eyes chilies, bay leaves and kafir leaves / Masukkan serai, lengkuas, cil padi, daun limau purut dan daun salam, tumis hingga garing.
3. Add water and allow to simmer / Masukkan air dan biarkan ia reneh
4. Add in coconut milk and fish / Masukkan santan dan ikan
5. Add in lime juice and salts to taste. Simmer to thicken the gravy / Masukkan santan, jus limau dan garam secukup rasa. Reneh sehingga kuah pekat
_____________________________________________________________________
Kalau tidak silap pengiraan saya resipi ini asalnya dari Sunda Indonesia, walau bagaimana pun sumber resipi ini saya dapat dari buku masakan Chef Wan - SEDAP......memang sedap pun.....anak-anak saya cukup suka. Apa jenis ikan pun boleh digunakan, Kepekatan kuat bergantung kepada masing, kalau hendak pekat kurangkan air, kalau hendakkan cair tambahkan air. Begitu jugalah dengan kepedasan nak pedas tambah cili dan kalau tak nak kurangkan.
Sebenarnya terdapat dua jenis pesmol, ada yang bersantan dan ada tidak....saya biasanya makan yang tidak bersantan,....seketika dulu pembantu rumah saya rajin masak pesmol ini, asal kita hendak keluar rumah aje....minta saya belikan "kemiri" - buah keras. Itulah rahsia kesedapan masakan ini "kemiri" buah keras. Best makan dengan Nasi panas dan ulam sambal belacan.
Next Post- Macadamia Nut Cookies
nmpk pun dah tau sedap, tak yah nk masak kuah lain dah...kan kak...ada lagi tak? hihihihi
ReplyDeletemengeliurkan betoi nengok ikan tu kak...
ReplyDeleterasa nak cari nasi jerkk...
salam kak pat...singgah again...unik arr name pesmol tuh..kala ucep wan punya resepi memang cukup kaya dgn rempah ratus nya...smells so good!! (mcm la kita bole smell...:))
ReplyDelete