I'v made an entry on this recipe a few weeks ago. This time around I used another recipe which many had try and strongly recommended by majority to test this "kosui" version by Chef Hanieliza. Since I have all ingredientcs in my store board...I just give a GO for this...I made 1/2 and made a slight tweek by adding some cendol. The cendol was the leftover from my 4 Rasa Talam. I just don't know what to do with the extras so I dumped it in this kuih. Well this kuih calls for fresh white gated coconut roll over the kuih...so cendol made no effect on the kuih except that it helps me reduced my gulity feeling rather then I throw it may as well I recycle it. So that's the trick.....you have to used a lens to look into the cendol marble in this kuih.
True enough as what others said about this kuih...the texture is soft and very nice. This will definitely be a keeper in my recipe journal.
5 cawan air
1 cawan gula
merah @ gula melaka
1 cawan gula
pasir
2 helai daun
pandan
Sedikit
pewarna coklat
BAHAN B :-)
2 cawan
tepung gandum
1/2 cawan
tepung ubi
1 camca teh
air abu (boleh guna air kapur)
1 cawan cendul
Kelapa parut
putih, pilih kelapa muda sedikit yang berkulit basah
Sedikit
garam
CARA
MEMBUATNYA :-)
- Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Alas loyang 4 segi berukuran 10 inci x 10 inci x 3 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak makan pada plastik tadi. Ketepikan.
- Masak semua bahan A, kecuali pewarna coklat, hingga larut. Biar sejuk dan tapis. Masukkan pewarna coklat atau kicap pekat.
- Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum dan tepung ubi, kacau rata dan tuang no. 2 tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga sebati. Tapi adunan tadi dan masukkan air abu, kacau rata.Masukka cendul dan kacau rata.
- Tuang dalam loyang tadi dan kukus 30 minit atau hingga masak. (mat kukus 35 minit). Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaul dengan sedikit garam. Selamat mencuba!!
Dah...dah...jangan buang masa hendak cari marble dalam kuih kosui ini...kalau betul-betul hendak tenguk pergi ambil lens atau kanta pembesar. Saya bukan hendak buat GEMPAK tapi bila sebut aje kosui gandum...rata-rata bloggers kata resipi Chef Liza was the BEST, jadi saya hendak try jugalah. Biasalah kita akan sentiasa mencuba sehingga kita mendapat resipi yang berkenan dihati dan terus masuk dalam journal resipi kita. Begitu juga saya,,,untuk kuih kosui ini pun saya sudah cuba dua tiga jenis...tetapi memang betul kata kekawan yang ini memang BEST. Lembut..tidak begitu kenyal dan sedap aje bila masuk mulut.
Cuma untuk resipi ini saya buat extra sedikit....bukan apa...semasa buat Talam 4 Rasa hari itu ada cendol lebih...pening jugalah kepala memikir hendak buat apa dengan cendul tu....nak buang sayang jadi saya campak aje dalam kosui ini...cendul dengan gula merah kan ngam. jangan fening-fening kepala cendul ini dimasukan ke dalam kosui ini jika ada lebih jika tidak tak payah sebab kuih kosi ini kan akan disalut dengan kelapa parut...tak nampak pun cendolnya melalainkan kalau betul-betul teropong. Memang sedap resipi ini...dan sudah tentu akan menjadi KEEPER.....dah tak nak cari resipi kosui lain. Saya ambil resipi dari rumah cikcek...thanks ya cikcek....
Next Post - Tenggiri Masak Pesmol Chef Wan
Erm kak paty, rasanya lembut ye.. Naz pun suka kaswi yg lembut tidak yg kenyal2 sangat tu..
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeleteteringinnya nak makan kasui???
assalam kak, sedapnya tgk kuih kaswi ni..lama tak mkn..bila nk rajin buat mcm akak ni yer..saya ni buat malas tapi mkn jer rajinnya..hehe
ReplyDeletesalam kak pat...this must be delicious..ni kena bagi name baru..kaswi dot dot!:))
ReplyDeleteas-salam kak paty
ReplyDeletewahhh!! kuih kosui pun ada marble..npk sedap..