This is my childhood favourite dish and still remains as my favourite dish even though have not been cooking this dish for quite some times. Very tasty and satisfying and perfect dish for kiddos. Fish in Soy Sauce...you can use any fish and thickness of gravy depending on how you want it. I used some spice for this dish, it's an optional you can omit that if you don't like it. Serve best with hot steamed rice.
TENGGIRI MASAK KICAP / MACKEREL IN SOY SAUCE
Source :- PATYSKITCHEN
Ingredients
3-4 slice of any white fish / 3-4 potong ikan
1 onion slice into ring / 1 labu bawang besar dipotong bulat
2 green chilies halved / 2 cili hijau dibelah dua
2 tomatoes quartered / 2 biji tomato dibelah 4
5 tbsp cooking oil / 5 sdb minyak masak
1/2 tsp turmeric powder / 1/2 sudu teh serbuk kunyit
For The Paste
1 tbsp Mak Siti Masak Kicap Powder / 1 sdb Rempah Ikan Masak Kicap Mak Siti
1 tbsp chili paste / 1 sdb pes cili
1" ginger / 1 " halia*
5 clove garlic / 5 ulas bawang putih*
7 shallots / 7 biji bawang merah*
Blend or pound all ingredients marked *to form wet paste and mix with ingredients 1 & 2 with 1/2 cup water / Blend atau tumbuk semua bahan bertanda *untuk menjadi pes basah. Kemudian satukan dengan pes cili dan rempah masak kicap.
For The Seasoning
1 tbsp thick soy sauce / 1 sudu besar kicap pekat
2 tbsp kicap manis / 2 sudu besar kicap manis
1 tbsp tomato sauce / 1 sudu besar sos tomato
1 tbsp oyster sauce / 1 sudu besar sos tiram
Directions
- Rub fish with turmeric powder and salts. Deep fry till golden brown. Remove and drain oil / Lumurkan ikan dengan garam kunyit dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos minyak
- In another wok heat up oil and sautee the paste till fragrant / Dalam kuali yang lain tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan naik minyaknya
- Add the seasoning. Add water roughly 1 - 1 1/2 cup depending how you want it to be /Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis dan sos tomato. Kacau hingga sebati. Masukkan air secukupnya.
- Simmer until for 7-8 minutes and add in fried mackerel, onion, green cili and fresh tomatoes Simmer for another minute and remove from heat /Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang besar cili hijau dan tomato.Gaul rata dan masak lagi 1 minit, angkat dan hidang.
Lauk kesukaan saya semasa kecil dan sejak tidak ada anak kecil di rumah jarang masak lauk ini. Tiba-tiba tekak terasa teringin pula nak makan masak kicap ikan. Masak kicap ayam kerap juga buat tapi yang ikan ini agak kureng sedikit. Baru-baru ini buat dan cuba test rempah masak kicap ikan Mak Siti, saya cuma masukkan rempah tu 1 sdb aje...kerana tidak mahu yang terlalu berempah.
Masak kicap ini kalau hendak buat kena pandai adjust air...jika suka yang pekat kurangkan air jika suka yang berkuah sedikit tambahkan air. Bahan-bahan lain macam biasa aje..kicap, pekat, kicap manis dan sos tiram. Bahan perisa ini penting bagi menambahkan kesedapan pada masak kicap ini.
as-salam sis..alaaa kite tengah diet nampak lauk nih tergugat emosi kita tau huhuhu..sedapnya siss..
ReplyDeleteassalam ...masak kicappp mak aih sedapnye..lauk yg sangat simple tp sungguh menyelerakan..kat umah rajin buat masak kicap..bila ikan goreng semalam punye tak habis.....
ReplyDeleteSalam Kak Patty...satu lagi idea nak mevariasikan masakan ikan tenggiri...Simpan resipi dulu untuk rujukan di masa akan datang
ReplyDeleteSedapnya kak, ini salah satu lauk kegemaran arwah ayah umi..rindu nak lumba siapa makan paling banyak dengan ayah...selalunya umi yang menang sebab kuat makan...
ReplyDeleteMengoda sekali si ikan tenggiri..Aduh teliur saya.....
ReplyDelete