This is an evergreen local delights made of glutinous rice and custard layer. There are a few variation of this kuih and this time around I tried the Gula Merah/Gula Melaka or Palm sugar version. Its creamy and delicious.
Ingredients
1 cup glutinous rice /1 cawan
beras pulut - soaked minimum 4 hours
1 1/4 cup thin coconut milk / 1 1/4 cawan
santan cair
1/2 tsp salts / 1/2 tsp
garam
Directions
Wash glutinous rice and drain water / Basuh beras
pulut dan toskan.
Place rice in a baking sheet together with the coconut milk and salts / Masukkan
beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam.
Steam till cook / Kukus
sehingga masak.
Once cook, grease 7 x 7 baking sheet with oil and line the baking sheet with plastic / Setelah
masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 X 7 inci dan lapikkan
dengan sehelai plastik.
Pour the glutinous rice in the baking try and press till compress and set aside / Masukkan
pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat dan rata.
Top Layer Ingredients/ Bahan-bahan
Lapisan Atas
200 g Gula Melaka or Palm Sugar / 200 gm gula
Melaka (putong kecil-kecil)
1/2 cup water / 1/2 cawan
air
1 cup thick coconut milk / 1 cawan
santan pekat
2 eggs / 2 biji telur
1 tbsp corn flour / 1 Tbsp
tepung jagung
1/4 cup flour / 1/4 cawan
tepung gandum
1/2 tsp salts / 1/2 tsp
garam
Boil palm sugar with 1/2 cup water until sugar dissolve / Masak gula
Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.
In a bowl combine all ingredients. Stir in the palm sugar and combine well Sieve and put in a pot and simmer over low heat till steamy - don't over cook just allow the steam to appear/ Di dalam
sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk
larutan gula Melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. (kalau ada
ketulan, boleh ditapis). Masakkan adunan di atas api hingga naik wap.
Pour over the ready glutinous rice and steam for 10-15 minutes or till cook. / Tuang adunan
ke atas lapisan pulut di dalam loyang tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit
atau sehingga masak.
Allow to cool completely. Possible a minimum 6 hours then slice / Sejukkan
kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan
Cook's Note
To have a beautifuk cut allow the kuih to cool minimum 6 hours.
To have a beautifuk cut allow the kuih to cool minimum 6 hours.
Jalan-jalan BW terpandang serimuka ini di dapur Ady Greatwords Kitchen Empire...terus C&P dan buat. Memang lama sudah tak makan serimuka gula merah ini. Buat seloyang untuk minum petang dan sambung ke pagi esoknya sebagai sarapan. Lemak dan sedap.
Next Post - Pink Lemonade Cupcake
As'salam Kak paty
ReplyDeleteSalam maulidur rasul kak sekluarga. sedapnya kak menu ni, ct ni tak pernah buat serimuka macam ni selain perasa pandan tu jer. sesekali nak ubah seleralah nak cuba juga.
terima kasih kak sebab sudi mencuba kuih kaswi ya. Ni ct bawak sekali sebalang biskut choc chip .Tapi nak tunggu si ayu Pink lemonade cupacake pulak..hehehe