I am still obsess with "kuih talam" but this time around more to mini kuih talam, kuih steamed in Chinese Tea Cups. The reason why I moved from the normal tray was...I just can't wait the "cooling period". To get a beautiful cut you got to allow the kuih to set for a minimum 6 hours.....oh no....I'm not the kind of person who have such perseverance so Chinese Tea Cups are my options. It's fast and easy. This recipe was and adaptation of the evergreen Palm Sugar Talam, just to get the double dose on the cream I added shredded young coconut. My goodness it was really creamy and yummy.
Talam Mini Kelapa Muda
Inspired by CTDelima and a Twist by Patyskitchen
Ingredients A
1 1/2 cup palm sugar / 1 1/2 cawan gula merah
1/2 sugar / 1/2 cawan gula
2 blade pandan leaves / 2 helai daun pandan
Boiled till sugar dissolve and sieve to make 2 cups of palm sugar syrup / Satukan semua bahan dan masak sehingga gula hancur. Jadikan 2 cawan air gula letak sebelah
Ingredient B
1 1/2 cup flour / 1 1/2 cawan tepung
1/2 cup tapioca flour / 1/2 cawan tepung ubi
3 cups water / 3 cawan air
2 tbsp alkaline water / 2 sdb besar air abu atau air kapur
Combine all ingredients and mix with ingrdients A. Sieve and set aside ./ Satukan semua bahan dan campurkan dengan bahan A. Tapis dan letak sebelah.
Ingredients C / White Layer
2 cups coconut milk / 2 cawan santan pekat
1/2 cup flour / 1/2 cawan tepung
1/4 cup green bean flour / 1/4 cawan tepung Hong Kue
1 young coconut shred thinly / 1 biji kelapa muda dihiris nipis
Combine all ingredients and set aside.. Satukan semua bahan dan letak sebelah
To assemble the Kuih
Heat up steamer. Pour the palm sugar batter 3/4 cups and steam for 7-10 minutes. Then pour the white batter and further steam for 7 minutes / Panaskan kuksan dan kukusan lapisan gula merah selama 7 minit. Masukkan lapisan putih dan kukus lagi 7 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan
_____________________________________________________________________________
Saya memang peminat talam..apa saje kuih talam, saya akan cuba. Kali ini saya lebih berminat kepada versi yang comel menggunakan acuan lompang, bukan apa malas hendak tunggu kuih tu benar-benar sejuk baru boleh potong Kalau guna acuan lompang tak payah tunggu lama-lama, malah nampak lebih cute dan mudah disusun atur. Resipi Talam ini adalah resipi talam gandum yang evergreen tu, saya ambil dari resipi kuih kaswi cik CTdelima, saya olahkan sedikit buat lapisan atas dan letakkan hirisan kelapa muda. Memang lemak jadi kuih ini. Bayangkan bahagian atas yang lemak dicampurkan dengan hirisan kelapa muda..maka jadilah double dose lemaknya. Memang sedap saya suka kombinasi gula merah dan kelapa muda.
Dengan menggunakan acuan lompang ini taklah berpeluh menunggu dan berpeluh memotong. Apa pun di zaman yang pantas ini semuanya mau cepat...so inilah short cutnya.
Next Post - Tips on Baking With Bundt Pan
As'salam Kak paty
ReplyDeletenampak terus tergoda nak makan kak. ingat buat kuih lapis. Memang betulkan Kak paty, kalau kita nak sesuatu tu kenalah mencuba kelainannya, nak seribu dayakan Kak. Pandai Kak Paty sesuaikan rasanya :)
wah sedapnya..salam kenal...
ReplyDeleteSalam Kak Paty..
ReplyDeletewaa..ada kuih talam yg tomei2..mau join makan2 kat sini..bole k kak?..hehe..
Aslmkm KakPaty. Good morning.... wah, best nya kalau dapat makan pagi2 ni!
ReplyDeletesalam. Bergaya sungguh kuih talam tu. Nampak menyelerakan.
ReplyDeleteaslmkum kak paty.. jln2 ptg .. berangan gak nk buat kuih talam .. tpi masih mgadap laptop lagi nih.. huuuu .. suke gak buat walaupun anak2 tak brapa nk layan..
ReplyDeleteHi Paty.....ahhhh, this time I double check your name first! Ha ha, Malu la tulis silap. Chari pasal, kan, ha ha ha.
ReplyDeleteI suka ni kuih talam, I hink da 27 years I have not eaten these.
One reason old days I chase after ahemmm, Malay women, especially those who can make cakes.
Tapi ada tu, not pandai, other things they pandai, but mak dia pandai buat cakes macham ni kuih talam.
But first time I see made of cocoa.
I remember the ones I had hijau, ada daun pandan wangi.
Paty, If I hotel GM, I terus employ you, name your gaji!
You are good, outstanding!
Boleh I copy the first picture....? Okay, outang you teh tarek....
Da lupa berapa I outang you, ha ha ha. Remind me, ya.
Have a nice day.
Lee.
Assallamualaikum kak Paty..
ReplyDeleteKak, comel2 jer kuih talam akak ni. Rajin akak kukus dlm bekas tecik2.. Naz dok berkenan kat baking dish akak yg bawah sekali tu.. Cantiknya. Kalau buat puding pun mesti cantik jer kejadiannya..Nak kena cari satu ni..
wah...k.paty masak kuih talam mcm ni mesti banyak dapat..ada balance lagi ke...?
ReplyDeleteHi, can you clarify the type of flour used when you list just "flour" as the ingredient. Not sure if you mean all purpose flour or rice flour. Also, what is green bean flour and is it readily available at the Asian markets?
ReplyDelete