Nasi Lemak Tumis which literally means Saute Nasi Lemak and Daging Lompap, are currently a HIT here. Both are local dishes. Many had tried these recipes and I don't want to miss the fun. I made the beef yesterday for lunch and reserved some for today's breakfast. The Nasi Lemak is a tweak to the tradition cooked and steamed Nasi Lemak. Shallots, ginger and fenugreek are saute till fragrant and then coconut milk and rice are added and cook untill rice are done. Tasty and delicious but health wise I believe is not advisable to cook this way, could be oily to some anyway it's once preferences.
Anyway this is my first try and this nasi lemak made a good pair with Daging Lompap (the beef dish). I love the combinations.
Nasi Lemak Tumis With Daging Lompap
source: adapted from
source: adapted from
4 cup of rice / 4 cawan beras
3 cups of coconut milk / 3 cawan santan*
1 cup water / 1 cawan air*
1 blade pandan leaf/ 1 helai daun pandan
9 shallots thinly slice / 9 biji bawang merah dihiris halus
2" ginger thinly slice / 2 cm halia dihiris nipis
1 tsp fenugreek / 1 sdt halba
1 lemongrass bruised / 1 batang serai dititik
1 tsp salts / 1 sdt garam
1 tbsp oil + 1 tbsp ghee
1 tsp turmeric powder / 1 sdt serbuk kunyit
Garnishing
cucumber / timun
fried anchovies / ikan bilis goreng
thin omelete / telur dadar dihiris nipis
- Wash rice and drain / Bersihkan beras dan toskan
- Combine coconut milk and water and set aside / Satukan santan dan air dan letak sebelah.
- Heat up oil and ghee and saute shallots, ginger, lemongrass and fenugreek till fragrant/ Panaskan minyak dan tumis bawang merah, halia, serai dan halba sehingga naik baunya.
- Add in the pandan leaf / Masukkan daun pandan
- Add coconut milk, water, salts and turmeric powder simmer till boil / Masukkan santan, air, garam dan kunyit serbuk. Masak sehingga mendidih.
- Add rice and cook till done / Masukkan beras dan masak hingga masak
Salam semua, breakfast pagi ini saya mencuba resipi yang sedang meletup sekarang ini, Nasi Lemak Tumis dan Daging Lompap. Daging ini saya buat untuk tengah hari semalam, buat banyak untuk carry forward hari ini. Pagi ini saya cuma tumis nasi dan buat sedikit sambal tumis telur bilis.
Nasi lemak tumis ini bahan-bahanya adalah ala-ala Nasi Dagang sedikit, sama macam nasi lemak biasa cuma cara membuatnya ditumis sedikit..kalau dari segi kesihatan kurang bagus sedikit sebab menumis menggunakan minyak....tapi dari segi anak tekak memang sedaplah lebih-lebih lagi dimasukkan ghee. Untuk menceriakan menu saya masukkan sedikit serbuk kunyit. Mula-mula anak-anak begitu suka sekali fikirnya saya buat pulut kuning...alih-alih.....Nasi Lemak Tumis....pagi-pagi cuti ini GOTCHA kan mereka sedikit. Sedap juga bila di gandingkan dengan daging lompap. Resipi Daging lompap in my next N3.
Net Post - Daging Lompap
Assalamualaikum akak...
ReplyDeletewah sedapnya set nasi dan daging tu akak... daging lompap nampak sedap sgt... terliur tgknya
as-salam kak Paty
ReplyDeletewahh!! dah ramai yg mencuba resepi nasi lemak tumis ni..daging lompap tu mmg npk sedap...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeleteSelamat pagi kak Paty, ini menu terbaik dari dapur....kalau dekat, kita tukar-tukar makanan yer...tapi yang saya, yang beli punya...he eh heee...
wow..sounds lipsmacking gooood...
ReplyDeletejust found your space...lovely space you have..
excellent posts with stunning cliks..
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Pepagi harii singgah sini....cek pun dah try buat nasi lemak tumis ni.....memang sedap....ala2 nasi beringin rasanya.....emmm...makan lak ngan daging lompap.....perghhhhh.....memang sedapppp....thanks kak sudi cuba resepi daging lompap ni....resepi tradisi keluarga mertua .....
ReplyDeletesalam kak paty .. wah pagi jamu mata dengan nasi lemak tumis sedapnyaaaaaa
ReplyDeleteSalam Kak..sedapppnya pepagi ni ngadap set nasi lemak yang serba lengkap ini....Dapat sepinggan ni, tgh hari mesti makan sup atau yang ringan2 jeeee
ReplyDelete