A steam bun with sardine filling that I learned to make it from Sinaran Menu. I love these cute little buns, they are soft and fluffy texture. For the versatility (you can insert any filling of your preference) , it can be sweet or savory. It's yummy!!!
Thanks Puan Rose for sharing the recipes, though my pau not that smooth, I love it, it's tasty and delicious.
Pau Cotet Sinaran Menu
* 250 grm tepung gandum
* 120ml air suam
* 1/2 sudu besar yis mauripan
* 1/2 sudu besar gula
* 50 grm shortening
* 1/2 sudu besar double action baking powder
* 1/4 sudu garam
Campurkan air, gula dan yis kacau sedikit dan ketepikan hingga naik
buih
Dalam mangkuk masukkan tepung gandum,garam dan dounle action baking
powder.Kacau rata. Masukkan bancuhan yis kedalam gandum dan gaul hingga tepung
dan air menjadi melekit dan masukan pula shortening,Uli adunan hingga kembang
dan sedikit lembut dan licin.Bila adunan kelihatan lembut dan licin tutup
mangkuk dgn tuala dan biarkan adunan naik sekali ganda.
Cara memasak sardin
1- 2 keping kecil sardin
2- 3 ulas bawang merah,
1 ulas bawang putih,
1 tangkai daun bawang,
sedkit cili merah dan
1 sudu kecil rempah kari
Panaskan 1 sudu besar minyak masak dan tumis bawang putih dan masukkan
rempah kari dan kacau.Masukkan pula sardin yang telah dilecek dan kacau
sebentar. Masukkan potongan bawang
merah,daun bawang dan cili.Masak hingga air kering dgn api sederhana. Tambahkan
sedikit garam dan gula,angkat dan sejukkan.
Cara membuat Pau
Keluarkan adunan yang telah naik sekali ganda tadi dan tumbuk2
sedikit.Buat bebola bulat dgn berat lebih kurang 25grm P.Ros dapat 15 biji
bebola) dan biarkan sebentar.
Leperkan bebola tadi dan masukkan lebih kurang 1 sudu kecil sardin dan
letak pau atas sekeping kertas parchment yang dah dipotong bulat.
Panaskan air dalam kukusan dan kukus pau selama 8 minit.
Cuti hujung tahun baru ini saya banyak buat experiment resipi-resipi yang belum pernah saya cuba sebelum ini. Seronok dan ecited bila hasilnya memberangsangkan. Resipi pau cotet ini adalah salah satu daripadanya..saya tidak pernah membuat pau...cuma baru ini saya cuba dua resipi, satu dari Ayu, Kitchen's Color dan satu lagi dari Puan Rose, Sinaran Menu, pau cotet ini adalah dari dapur Puan Ros. Sedap pau ini lembut dan yang bestnya inti sardine...makan memang tidak jemu.
Kak thanks for trying the pau.Good that you like it..I love it.....
ReplyDelete