Pages

Thursday, January 19, 2012

FANTASTIC THURSDAY BREAKFAST WITH UBI REBUS SAMBAL BILIS/POACHED TAPIOCA AND SAMBAL BILIS



I said it fantastic coz this is my No: 1 breakfast menu. I love these so much. You can see me sweating when I eat these. In my previous entry I do wrote about these staple food for the South East Asia during the Japanese occupations. If you like to know the story please refer to my old entry. You can have these poached tapioca either savoury or sweets. The sweet version is with coconut and palm sugar. The best if with sambal.

And if you will to ask me to rank my top 10 breakfast favourites...these are mine

1. Ubi Rebus/ Poached Tapioca
2. Nasi Lemak
3. Pek Nga - Coconut pancake (lempeng Kelapa)
4. Roti Canai
5. Lontong
6.American/English Breakfast
7 Dosa/Tosai
8.Nasi Dagang
9.Noodles
10 Sandwiches

So help yourself with My No:1 favourites
Salam and Good Morning All, hari ini kita bersarapan dengan menu favourite saya Ubi Rebus. Mak aii kalau makan ni sampai berpeluh la..sampai kena mandi balik salin baju baru boleh ke pejabat. Menu ini memang tidak ada konprominya....dan jangan sapa ganggu saya kalau sudah mengadap ubi rebus ini hendak-hendak kalau dapat ubi yang cantik dan empuk. Saya suka cicah dengan sambal ikan bilis. Itulah dia penangan ubi rebus buat saya dan kalau hendak tahu carta sarapan favourites saya ini lah dia :-


1 Ubi Rebus/ Poached Tapioca
2. Nasi Lemak
3. Pek Nga - Coconut pancake (lempeng Kelapa)
4. Roti Canai
5. Lontong
6.American/English Breakfast
7 Dosa/Tosai
8.Nasi Dagang
9.Noodles
10 Sandwiches

Menu-menu ini akan berulang-ulang dalam N3 saya...so jemputlah dengan with my No 1 breakfast favourites

Next Post - Kolak Biji Salak

20 comments:

  1. as-salam sis..pagi2 dah buat i terliur dgn ubi rebus+sambal..huwaaaaa..sedapppp tuu sisss..

    ReplyDelete
  2. As'salam Kak paty

    Ini juga menu fav ct kak ubi rebus sambal bilis. Tapi kalau ada ikan kering mahunya ct dok kat situ tak nak bangun2...hihihi

    makanan zaman dulu2 ni kak Paty, teringat masa ct budak2 arwah mak buat ubi rebus cecah dengan kelapa&garam..laju jer kami makan :)


    Nak juga tahu Kolak biji salak tu sejenis dessert ke Kak :)

    ReplyDelete
  3. aduhhhh kak...
    ubi kayu rebus ngan sambal.....
    sedappppppppp tu...

    ReplyDelete
  4. kita bru blik joging ni...tgk dpur kak ada bkpes yg pling sdppp..kita suka ubi2 rbus ni..xkira la ubi apa....mtak 3 ktoi kak...lapar sngat ni...lum mkn apa...

    ReplyDelete
  5. pecut 100km/jam nie kak paty,mengah lak rasa..nak ngendeng ubi rebus tu..kalau ada ikan kering lagi shiok..tak toleh toleh makan..tingat zaman syusah2 dulu masa kat kampung..pagi petang makan ubi rebus..tapi tak gak jemu kan kak..
    tapi pat ranking tu kita bubuh lontong no satu,ubi nie jatuh no 2..org johor laa katakan..mana leh tak de lontong kn..

    ReplyDelete
  6. Sukanya Rahel klu pagi2 dah kena hidangkan ubi rebus n sambal bilis..perghh..mantaps banget..

    ReplyDelete
  7. Assalam kak paty,
    waduhhhh duhh!!..ubi rebus & sambal tumis ikan bilis, ini kalau dapat tak lepas ni kak!!..haha..makan ni pasti tak berhenti selagi tak kenyang, sekali makan terus skip lunch ..hehe

    ReplyDelete
  8. wah ubi rebus rating tertingi ye kak...hehhehe..saya pun suka makan ubi rebus..tapi tak leh bebanyak sat gi angin kus2 mari...hehehe..

    sedapnya cicah ngan sambal...terliur tengok..dah bertahun tak makan ni kak..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Salam Juicy Cafe..memang sedap sebab tu ia ranking pertama akak.

    ReplyDelete
  10. Salam CT...memang syok dengan ikan masin tapi akak ni ada high blood jadi dengan sambal cukup dulu...tu pun sepatut tak boleh..tapi dah suka akak bedal aje pas tu makan ubat ha3

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Asma ..kelakar betul la awak...kalau duduk dekat memang tak kering gusi kut. Saya pun anak jati Johor...Batu Pahat lagi lo..Kampung Merdeka...tetapi dah lama tinggal Johor ...jadi lontong jatuh ranking ke 5..susah dapatla kat sini.

    ReplyDelete
  12. Salam Rahel....ubi rebus ni kalau kena atas pangkin bawah pokok dan kopi O..wah tak tahula nak cakap macam mana...seperti dunia ini ana yang punya...syok kalau pekena kat kampung lagi...walah rindu suasana damai sebeitu

    ReplyDelete
  13. Salam Ayu..akak kalau sudah kena dengan ubi rebus bukan aje lunch akak skip..dinner pun akak cari lagi...

    ReplyDelete
  14. Salam Quinnie..susah nak cari ubi sekarang...kalau ada pasar tani adalah harapan....

    ReplyDelete
  15. Salam Mamasya..memang masa di JW Marriot akak tak dapat nil view..bilik akak mengadap bangunan lain..ada juga drop kat Hilton..akak suka Cafe Hilton yang ground flour tu..pastry dia sedap2 ala France. Should try Nil cruise...seronok macam naik titani..dinner pun romantik dan lauk2nya sedap..I love their grilled lamb...sesap sampai terasa lagi. Ada show atas cruise..belly dancing dan tarian lelaki yang pusing2 macam kipas...tapi awas belly dancing girl suka tarik kita naik ke atas dancing sekali dengan dia..mak aii..lawa2 belly dancing girl. Insyallah memang ada plan nak ke sana..kali ini hendak lebihkan masa di Alexandria

    ReplyDelete
  16. Salam Wani memang macam biji nangka..boleh tukar tepung kalau suka yang liat2 sedikit.

    ReplyDelete
  17. As'salam Kak

    Ubi rebus ni favourite sy jugak ni..kalau tak de sambal tumis, sy suka cecah dgn kelapa dan gula ataupun gula apong....nampak gayanye ni kena cari ubi kayu le...teringin plak tgk menu kak kat sini...

    ReplyDelete
  18. Salam Nur..ubi rebus sekarang ni sudah masuk restuarant dan hotel 5 bintang tau..jangan main2. Favourite spot akak kalau ubi rebus ialah dekat Cafe Jemput Tree kat Penang..kalau balik Penang situlah akak lepas kan hajat..sebab ubi sekarang susah dapat

    ReplyDelete