This steam cake is once popular in Indonesia. I came across the recipe from one of the Indonesia Food Blog.The texture of the cake is soft like a chiffon cake. Easy to prepare and perfect for tea.
INGREDIENTS
2 egg yolks / 2 biji kuning telur 250 g sugar / 250 g gula
1/2 tsp vanilli / ½ sdt vanilie
1/2 tsp salts / ½ sdt garam
1 tsp emulsifier / 1 sdt emulsifier
175 ml thick coconut milk /175 ml santan kental, matang
200 g flour / 200 g flour
- Whisk eggs, sugar, vanilli, salts and emulsifier till fluffy / Pukul telur, gula, garam, emulsifier dan vailli sehingga kembang dan gebu.
- Combine all dry ingredients and mix with the eggs mixture /Satukan bahan-bahan kering dan masukkan kedalam adunan telur.
- Add in coconut milk and continue stirring / Masukkan santan dan terus kacau sehingga sebati.
- Divide mixture into 4 and add your favorite color / Bahagi adunan kepada empat dan warnakan mengikut warna kegemaran anda.
- Heat up steamer and steam cake layer by layer. Each layer for 10 minutes/ Panaskan kukusan dan kukus kuih selapus demi selapis sehingga habis. Setiap lapis dikukus selama 10 minit.
- Leave to cool before you cut / Sejukkan sebelum dipotong
Kuih ini popular di Indonesia, satu ketika dahulu banyak yang mencubanya, saya baru nak cuba. Kalau tidak salah saya nama lain bagi kuih ini ialah Apam Indon dan di Indoneisa dinamakan Boulu Lapis Mambo. Tektur kuih ini lembut tetapi hasil tangan saya kurang menjadi, agak bentat sedikit, mungkin kerana api terlalu kuat. Asyik buat apam yang memerlukan api kuat jadi terbawa-bawa dengan kuih ini. Rasanya sedap dan sesuai dijadikan sajian petang.
__________________________________________________________________
Next Post = Steam Sweet Corn Muffin / Apam Jagung
wahh cantiknya apam nih..nampak sangat gebu..mesti sangat lembut kan kak
ReplyDelete