Pages

Saturday, December 11, 2010

TODAY'S LUNCH- SQUID CURRY, CENCARU SAMBAL AND STIR FRIED STRING BEANS WITH LIVER

Tyca, final paper was over yesterday, so there's no hurry for me to prepare lunch. Lunch today I want something spicy and hot. I cooked, Squid Curry Nasi Kandar Style, Cencaru Sambal and String Beans With Liver. 



Squid Curry with Potato and Okra




Fried Cencaru With Sambal




Stir Fried String Beans With Spree



SQUID CURRY NASI KANDAR STYLE
INGREDIENTS
20 medium size squids- remove ink sac, wash thoroughly and keep aside/ 
2o ekor sotong hidup sederhana sizenya, buang hitam bersihkan dan letak 
sebelah
5 potatoes cut into four/ 5 biji kentang potong empat
7 okra / 7 kacang bendi
3 small packets Baba Fish curry powder/ 3 paket kecil serbuk kari Baba
3/4 cup fresh thairu/ 3/4 cawan tairu
1 onion cut into 4 / 1 bawang besar potong 4
9 shallots / 9 bawang merah
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
2 stalk curry leaf / 2 tangkai daun kari.
1 screwpine leaf / 1 helai daun pandan
1 tbsp mix halba/ 1 sdb halba campur
5 tbsp tamarind juice/ 5 sdb asam jawa
1 cup cooking oil/ 1 cawan minyak masak
salt to taste/garam secukup rasa
METHOD
Pound shallots and garlic, mix with curry powder and 1 cup of water.Mix
well./ Tumbuk bawang putih, bawang merah dan bancuh bersama serbuk 
kari dengan 1 cawan air.


Heat oil in the pot, saute the curry paste, add curry leave, mix halba
and screwpine leaf.Fry till fragrant / Panaskan minyak tumis rempah,
masukkan halba campur, daun kari dan daun pandan sehingga garing 
dan naik baunya.


Add in squid and potatoes, allow to cook for 20 minutes.Add water when
necessary. Allow the squid and potatoes tender, then add in thairu,
okra and slice onions. Add tamarind and salt to taste. Masukkan sotong 
dan kentang biarkan lebih kurang 20 minutes. jangan masukkan air
lagi, Sotong akan mengeluarkan air.Masukkan air bila perlu sahaja.
Masukan tairu, asam jawa dan garam, Ikut rasa. Biarkan kentang dan
sotong agak empuk. Bila kari sudah naik minyak masukkan bendi
dan hirisan bawang besar. Masak lagi 10 minit dan padamkan api.
    * Curry leaves  and screwpine leaf impart a highly aromatic flavor to the curry.
    If you want your curry to have the aroma of the Nasi Kandar curry  try this 
    secret recipe.

    ________________________________________________________________
    Hari ini tekak memang terasa nak makan kari sotong ala Nasi Kandar. Saya
    beli sotong hidup dalam 20 ekor balik terus masak. Cara membuat sama aje,
    tapi rahsia kari yang ummphh terletak pada olahan rempah dan kepekatan 
    kari. Ini kena pandai adjust. Untuk mendapatkan kari yang semerbak harum 
    dan menggugat tertangga, rempah kari semasa ditumis biar garing dan 
    masukkan sehelai daun pandan. Insyallah satu housing area anda akan
    tidak senang duduk. Cuba dan maklumkan sayaya kesan. Saya gunakkan 
    tairu dalam kari saya, sebab nakkan masam-masam sikit tetapi kalau 
    yang tidak suka gantikan tairu dengan santan. Kena pandai adjust santan
    pekat dan santan cair ya.
    _________________________________________________________________
    Next Post - Cencaru Goreng Sambal
    _________________________________________________________________

    No comments:

    Post a Comment