Pages

Saturday, December 11, 2010

CENCARU SAMBAL


Cencaru Sambal



Cencaru Sambal goes well with any dishes, but to get a total impact it's best to go with light soup like "petola soup" and ulam. I did this with Squid Nasi Kandar Curry. The preparation is simple you need :-

INGREDIENTS
5 cencaru, cut and wash thoroughly/ 5 ekor ikan cencar, siang dan bersihkan
30 dried chilies - soak / 30 cili kering - rendam
7 shallots/ 7 biji bawang merah
5 cloves garlic/ 5 ulas bawang putih
3 tbsp sugar/ 3 sdb gula
3 tbsp tamarind/3 sdb air asam jawa
5 tbsp turmeric powder/ 5 sdb serbuk kunyithe sambal/ 
3/4 oil for the sambal / 3/4 minyak untuk menumis
Sufficient oil for frying the fish/Minyak yang mencukupi untuk menggoreng ikan
salt to taste/ garam secukup rasa


METHOD
  1. Marinate cencaru with salts and turmeric and salt. Deep fried and set aside./Lumurkan ikan dengan garam kunyit dan goreng seperti biasa. Letak sebelah.
  2. Blend dried chili, shallot and garlic to make a chili paste./Blend cili kering, bawang merah dan bawang putih sehingga halus 
  3. Heat oil and saute the chili paste till fragrant. Add sugar, salts and tamarind.Finally coated the fish with the fried sambal./ Panaskan minyak tuniskan bahan yang diblend tadi dan goreng hingga garing dan naik baunya. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng tadi, angkat dan hidang.
  4. Ready to serve.

________________________________________________________________

Cencaru goreng sambal adalah masakan harian. Saya paling gemar memasaknya dengan sup petola dan ditambah dengan ikan masin ...perghhhh...... kena pula nasi masak lembik-lembik sedikit puuuuu........ Impaknya lebih hebat. Biasanya kalau saya buat cencaru sambal ini saya lebih gemar tumbuk cili kering tu kasar-kasar. Saya suka sajian ini ringkas, mudah dan jimat.
_________________________________________________________________
Next Post - Kacang Panjang Goreng Hati.


_________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment