Pages

Sunday, December 19, 2010

MASALODEH/ PARAPPU VADAI


Masalodeh


This is a popular Indian snack made of dhal and deep fried. My favorite and remembered those school days, they used to sell it from house to house and I was one of the regular customer. I learned to make vadai from my home science class. The snack is very crispy and tasty. The word Masalodeh must has come from "masala"- spices. Best serve with cili sauce and serve hot.

INGREDIENTS
3 cups toor dhal - soak overnight / 3 cawan toor dal rendam semalaman
1 cup channa dhal - soak overnight / 1 cawan dal channa, rendam semalaman
2 large onions chopped / 2 biji bawang besar dicincang
4 green chilies chopped / 4 biji cili hijau dicincang
1 stalk coriander leaf chopped / 1 tangkai daun ketumbar dicincang
1/2 eggs / 1/2 biji telor
1/2 tsp peppercorn / 1/2 sdt jintan manis
2 stalk curry leave chopped / 2 tangkai daun kari dicincang
2 cups oil / 2 cawan minyak untuk menggoreng
salts to taste / garam secukup rasa
METHOD

  1. Drain dhal and grind to paste. / Kisar dam secukup rasa.al hingga menjadi pes.
  2. Add in chopped onion, curry leaf, green chilies, peppercorn, egg and salt to taste./ Masukkan bawang, jintan, cili hijau, daun kari, telor dan garam secukup rasa.
  3. Shape into balls and flatten a bit and deep fry. Ready to serve. Dipped with chili sauce. / Bentukkan seperti bebola dan leperkan sedikit. Goreng deep fry kekuning-kuningan. Toskan minyak dan sedia dihidang.


_________________________________________________________________

Masalodeh, sebenarnya adalah Masala Vada , tetapi telah di Melayukan jadilah Masalodeh, - Masala adalah rempah Vada adalah nama kuihnya. Masaladeh adalah snak dari India Selatan, cukup popular dikalangan masyarkat India malah seluruh masyarkat Malaysia. Ranggup dan cukup rasanya. Snak ini kalau dimakan memang ralit dan susah nak berhenti. Sebaik-baiknya membuat snak ini ialah kalau dalnya dapat dikisar dengan batu kisar, baru cantik tidak banyak air. Apa pun kalau menggunakan blender, tos/keringkan airnya. Ini bagi membolehkan snak ini kekal ranggup.  Sedap dimakan panas-panas dan dicicah dengan sos cili.
_________________________________________________________________
Next Post - Ullundhu Vadai

__________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment