Pages

Saturday, December 18, 2010

BEEF SPRING ROLL/POPIAH DAGING


Beef Spring Roll



I believe it is a global snacks. Every where in the world people know of this snack. A perfect appetizer or even party. Also known as popiah. Literally popiah refers to Hokkien translates as, a thin wafer. It's crispy and deep fried after filled. The filling can be vegetables or meat. Delicious with chili sauce.

INGREDIENTS
For the Filling
4 cups minced meat/ 4 cawan daging cincang
2 onions chopped / 2 bawang besar dicincang
3 cloves garlic/ 3 ulas bawang putih
5 shallot/ 5 ulas bawang merah
1 " ginger/ 1" halia
1 cup mix vegetables/ 1 cawan sayur campur
1 tsp fennel powder/ 1 sdt serbuk jintan manis
1 sdt cumin powder/ 1 sdt serbuk jintan putih
2 tbsp oyster sauce / 2 sdb sos tiram
salts and sugar to taste/ garam dan gula secukup rasa

  1. Pound shallot, garlic and ginger. Marinate the meat with pounded ingredients, cumin powder, fennel powder, oyster sauce, salts and sugar. Leave aside for a few minutes./Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia. Masukkan bahan tumbuk ini ke dalam daging. Perapkan bersama serbuk jintan manis, jintan putih, sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Biarkan sebentar.
  2. Heat oil and saute onions till fragrant. Add in marinated meat and stir well. Sim until meat is done then add in mix vegetables. Stir for another few minutes and off heat. Leave to cool. / Panaskan minyak tumis bawang besar sehingga naik baunya. Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau sehingga daging betul-betul masak. Masakkan sayur campur dan terus kacau beberapa minit lagi. Padamkan api dan biarkan sejuk.

Assemble spring roll & deep-frying

  1. On a flat counter top, lay down a piece of thin wrapper/popiah skin diagonally./Letakkan kulit popiah dipermukaan yang rata.
  2. Scoop out popiah filling, place horizontally the wrapper./Sendukkan inti dan letakkan ke dalam kulit popiah.
  3. Fold in both edges and roll to shape like a rod. Seal the corner with sealing paste. / Gulungkan dari hujung. Tutupkan dengan bancuhan tepung jagung bagi melekatkan hujung.
  4. Repeat the same steps for the rest. / Ulang proses sehingga habis.
  5. Ready to go into hot oil./ Panaskan minyak pada api sederhana
  6. Heat up wok with oil at medium-high heat. 
  7. Ensure the oil is sufficiently hot (if temperature too low, the popiah will turn soggy and drenched with oil, rather than crispy), drop in the rolled popiah one by one. / Pastikan minyak mencukupi.
  8. Fry until golden brown. / Goreng sehingga kekuning-kuningan.
  9. Drain the oil with paper towel. / Toskan minyak.
  10. Serve warm alone or with ketchup/chili sauce. / Hidang panas-panas dengan cili sos.
_________________________________________________________________

Popiah atau spring rolls adalah sajian global yang dikenali di se rata dunia. Enak dimakan panas-panas dengan sos cili. Snak ini rapuh dan tidak mudah jemu. Intinya boleh diperlbagaikan. Biasanya orang lebih gemar membuat inti sayur ataupun inti daging. Membuatnya tidak susah, lebih-lebih lagi kulitnya boleh diperolehi dengan mudah di supermarket. Sajian petang dan jamuan yang menjadi kegemaran ramai.
_________________________________________________________________
Next Post - Cucur Udang Geragau

_________________________________________________________________

2 comments:

  1. Salam kak Paty,

    so far tak pernah buat beef popiah ni...apa rasanya...mesti sedapkan kak? Biasa I buat popiah sayur aje.

    Rajin akak kat dapur mcm ketapi xpress..tak terkejar Nur.

    ReplyDelete
  2. Sedap Nur, adik beradik samosa jugala, cuma cara presentation aje lain. Semua ni menu bulan puasa. Dah tinggal beberapa hari aje lagi menjelang 2011, sebab tu kak upload semua. Ada dua tiga lagi menu 2010. Pas ni kak nak try resipi-resipi yang sedang mengamuk sekarang apam salju, apam pelangi,dsb. Tak tahulah ada masa ke tak. Apapun kak tengah belajar dengan you all semua.

    ReplyDelete