Pages

Tuesday, December 07, 2010

BEEF BROCCOLI/ BROKOLI DAGING

This recipe is normally served in Chinese Restuarant. I first tasted it in one of my Company annual dinner function. I love the combination of beef and broccoli. For this recipe I did the blanching techniques instead the normal stir fry. Blanching helps in retaining the flavor and color. It also helps to ensure that the vegetable keeps most of it's nutrients, which are often lost through other cooking methods. As for the beef you can use the ready thinly slice meat at the supermarket. They normally sell this for Japanese food. So at least save your time .


INGREDIENTS


Broccoli/Brokoli
  • 1/2 kilo lean flank steak/ 1/2 kilo daging - dipotong nipis
  • 6 cups slice broccoli cut into floret/ 6 cawan brokoli yang di potong ikut bunganya
  • 7 cloves garlic - chopped/ 7 ulas bawang putih dicincang
  • 2 inch ginger root - slice thinly/ 2 inch halia dihiris memanjang dan nipis-nipis.
  • 1/2 cup oil/ 1/2 cawan minyak
  • 1/2 cut water or beef stock/ 1/2 cawan air atau stok daging.
  • 1 tbsp cornstarch/ 1sdb tepung jagung

  • The Sauce/Sosnya
  • 5 tbsp oyster sauce/ 5 sdb sos tiram
  • 5 tbsp thin soya sauce/ 5 sdb kicap cair
  • 2 tbs thick soya sauce/ 2 sdb kicap pekat
  • pepper and sugar/ lada sulah dan garam ikut rasa

  • Combine first all ingredients; stir until well-blended, and set aside./ Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.

  • METHOD

  1. Trim fat from steak. Cut steak diagonally across the grain into 1-inch-thick slices. Cut slices into thin strips. Combine steak,  with sauce ingredients and sugar  in a medium bowl; stir until well-blended. Cover and marinate in refrigerator 15 minutes./ Hiris daging nipis-nipis dan campur bersama sos tiram tadi. Perap selama 15 minit. 
  2. Boil water, add in salt and blanch the broccoli for 3 minutes.Drain the broccoli and add in to ice water make sure the brocoli is covered with water completely. Wait for a few minutes and transfer the brocolli to the serving plate. Arrange it in a form of circle leaving the center for the fried beef./ Celurkan brokoli dalam air mendidih yang telah ditaruh garam. Biar selama 3 minit dan angkat. Rendamkan brokoli yang dilecur tadi dalam mangkok yang berisi ice. Pastikan brokoli ditenggelami air. Biarkan sebentar. Toskan dan susun brokoli ke dalam pinggan. Susun mengikut bulatan bagi memberikan ditengahnya untuk dilettakan daging yang akan dimasak.
  3. Heat 2 tbsp oil in a wok or large nonstick skillet over high heat. Add steak mixture; stir-fry 2 minutes. Remove steak from pan; set aside. / Panaskan kuali, masukkan 2 sdb minyak dan gorengkan daging yang diperap tadi selama 2 - 5, biar daging 3/4 empuk. Angkat dan letak sebelah.
  4. Add remaining oil,saute garlics, and gingerroot; stir-fry over medium-high heat 30 seconds./ Dalam kuali yang sama masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya. Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan 1/2 cawan air. Biar sebentar sehingga daging masak. Bancuhkan 1sdb besar tepung jagung bersama 2 sdb air dan masukkan ke dalam daging tadi. Ini bagi memekatkan daging tadi. jangan terlalu kering biarkan sedikit basah dan masukkan daging di tengah-tengah brokoli tadi.

________________________________________________________________

Brokoli Daging ini sebenarkan adalah masakan cara Cina. Biasanya sajian ini disediakan di restuarant-restuarant Cina atau hotels-hotels. Saya mula mengenali sajian ini ketika menghhadiri jamuan tahunan syarikat. Sejak dari hari itu sudah jatuh cinta dengan menu ini. Sedap kombinasi brokoli dengan hiris daging.  Untuk menu ini saya lebih gemar mecelur sayur terlebih dahulu.  Saya rasa teknik ini dapat mengekalkan rasa dan tekture sayur. Warna sayur pun akan menjadi lebih menarik dan kehijauan.
_________________________________________________________________

Next Post - Hainanesse Chicken Rice


______________________________________________________________

No comments:

Post a Comment