Pages

Sunday, December 05, 2010

APAM PUTRI AYU

I thought it's difficult to make this kuih, but I  was wrong. It's just like baking a cake but a steam version. This is my first attempt, alahamdullilah it turned out well. My next try is to use soft color like pink and yellow.


Apam Putri Ayu


INGREDIENTS
4 eggs / 4 biji telur
250 gm sugar / 250g gula
300 gm sugar/ k300g tepung gandum ayak bersama 1 sudu besar serbuk penaik
1 tbsp ovelett /1 sudu besar Ovelette
250 ml coconut milk / 250 ml santan
1tsp baking powder / 1 sdt baking powder
green coloring / sedikit pewarna (biasanya hijau)
1/2 white grated coconut / 1/2 biji kelapa parut (putih sahaja) digaul dgn sedikit garam & tepung ubi 
METHOD

  • Sift flour and baking powder together./ Ayak tepung dengan 1 sdt baking powder.
  • Whisk eggs, sugar and ovalette together until light and fluffy./ Pukul telur dengan ovelette sehingga kembang
  • Fold in the flour mixture, coconut milk and pandan paste until combined./ Masukkan tepung, santan dan paste pandan.
  • Grease the plastic mould with a little cooking oil./ Leserkan minyak pada acuan.
  • Put in a tbsp of coconut mixture into each mould and press down firm./ Masukkan kelapa ke dalam acuan sambil ditekan.
  • Spoon the green batter into the moulds until 3/4 full./ Masukan setiap acuan 3/4 adunan kuih
  • Steam in a preheated steamer at high heat for 7-10 minutes till done./ kukus selama 7-10 minit dalam pengkukus yang telah dipanaskan dahulu.
  • Remove cakes from moulds and cool it a wire rack./ Keluarkan kuih dari acuan.


_________________________________________________________

Ini pertama kali saya buat kuih ini. memang dah lama berhajat nak buat tetapi tidak mempunyai resipinya. Resipi ini diberikan oleh kawan saya yang diambil dari blog. Saya suka kelembutan ini. Adunan ini boleh menghasilkan lebih kurang 30 - 35  biji kuih. Insyallah saya akan experiment lagi dengan menggunakan warna-warna lembut seperti pink dan kuning.

_________________________________________________________

Next Post - Nasi Lemak


_________________________________________________________

No comments:

Post a Comment