Apam ini saya udah buat berkali-kali terutama kalau ada nasi semalam. Ramai peminatnya ha...ha cucu yang berusia 2 tahun pun mampu makan sampai 2 -3 ketul dan esoknya minta lagi. Memang sedap, lembut dan gebu. Paling sedap makan dengan kelapa parut santai-santai dengan secangkir kopi..perghhh....

Apam Nasi
Yield: - lebih kurang 20 biji
Apam lembut gebu yang menggunakan nasi semalam. Sedap makan dengan kelapa parut
- 2 cawan nasi
- 2 cawan
tepung beras cap teratai
- 2 cawan
tepung gandum
- 1 1/2 cawan
gula
- 1 peket
mauripan
- 2 1/2 cawan
air
- Pewarna
Cara
penyediaan
- Blender
halus gula nasi dan air
- Campur semua
tepung dan mauripan .kacau sebati dan perap 2 jam ....
- Adunan akan
naik kacau sebati dulu untuk buang gelembung udara dan
- Warnakan
ikut pilihan
- Acuan sapu
minyak sedikit dan tuang adunan jangan penuh sangatgt...
- Kukus 15- 20
minit api sederhana.klu nk merekah kukus api besar..
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
Alhamdulillah....apam saya dh cuba dn menjadi....trm ksih nyk2...smg dirahmati Allah selamanya..Selamat berbuka.
ReplyDeleteSedap betui kan kalau mkan minum petang bersama keluarga tersayang 🤲
DeleteWhat a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much. Search your twitter DMs, mentions, likes and favorites, and timelines Twitter search.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete