Pages

Monday, September 25, 2017

SPAGHETTI AGLIO OLIO SEAFOOD


Pasta ini terlajak mewah ha...ha bukan apa bahan seafood baki dari antai BBQ saya carry forward untuk keesokkan harinya. Saya pilih jalan mudah buat Aglio Olio yang tidak banyak kerenahnya, tumisan bawang putih aje, hendak sedap cuma sediakan cili flakes.




Spaghetti Aglio Olio Seafood

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Cara mudah menyediakan seafood pasta yang lazat dan cukup menyelerakan
  • 1 paket pasta spaghetti
  • 10 butir bawang putih   (dicincang) 
  • Emping cili (kisar cili kering) 
  • 10 butir udang segar (belah tanpa putus   untuk buang kekotor hitam) 
  • Minyak zaitun 
  • Garam secukup rasa
  • Baby tomato segar (dibelah dua setiap satu)
  • Keju parmesan parut
  • Daun parsli yang telah dihiris
  • 5 ekor udang size sederhana
  • 2  ekor ketam dibelah 2
  • 5 keping kupang


Cara Membuat :
 

  1. Rebus spaghetti terlebih dahulu sehingga teksturnya anjal. Mudah kata sudah lembut seperti mee.
  2. Panaskan minyak zaitun secukupnya di dalam kuali.
  3. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan.
  4. Masukkan udang ketam dan kupang yang telah siap dibersihkan dengan sedikit garam sebagai perasa. Masak sehingga sedikit garing.
  5. Akhir sekali masukkan spaghetti sedikit demi sedikit diselangi tomato kecil yang telah dibelah dua.
  6. Masak sehingga semuanya sebati.
  7. Angkat dan alihkan dari api.
  8. Jangan lupa taburkan emping cili, keju parmesan parut dengan hirisan daun parsli di atas hidangan perseorangan sebelum menjamu tetamu anda!



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

Post a Comment