Pages

Wednesday, September 06, 2017

BAKWAN JAGUNG


Ini hidangan "world", serata dunia ada hidangan ini, kalau di Malaysia kita panggil cucur jagung, di tanah seberang dipanggil bakwan, di Thailand dan dikebanyakan bahagian dunia ia dipanggil Corn Fritter ha....ha...bendanya sama aje cuma mungkin beza ialah bentuknya kalau  kita, kita lebih gemar jemput-jemputkannya.  Bakwan ini hidangannya adalah untuk sarapan atau minum petang sedap makan panas-panas bersama sos.

BAKAN JAGUNG
Bakwan jagung adalah cucur jagung yang dinamakan di tanah seberang Bahan dan cara buatnya sama seperti cucur jagung kita
Bahan-bahannya
  • 250 gram tepung 
  • 500 gram jagung manis 
  • 1 biji telur ayam
  • 3 ulas bawang putih, haluskan
  • 1 sdt teh garam
  • 1/2 sdt  ketumbar bubuk
  • 1/2 sdt lada sulah
  • 1 helai daun limau dihalusi
  • 150 ml air
  • 500 ml minyak untuk menggoreng


Cara Menyediakannya
  1. Campur tepung  dengan jagung manis, telur, bawang putih, garam, ketumbar, lada sulah dan air hingga rata dan cukup kental.
  2. Ambil 2 sdb adonan, goreng dengan api sedang hingga kuning keemasan. Angkat dan sajikan dengan hangat.



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM

All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.



No comments:

Post a Comment