Pages

Tuesday, August 15, 2017

DENDENG DAGING PERAK


Lauk ini akan muncul bila Ramadan, biasanya saya akan masak bersama nasi lemak. Cukup sedap dimakan bersama set nasi lemak dab biasanya saya akan buat agak kering sedikit supaya boleh bertahan sehingga sahur.

Bahan digunakan mudah aje cuma yang renyahnya daging hendak direbus dahulu digoreng dan ditumbuk halua. Apa pun walaupun renyah lauk ini sesuai untuk anak2 yang tinggal di asrama untuk dijadikan lauk sahur kerana jika kena dengan cara kita masak ia boleh tahan dua tiga hari.


Dendeng Daging Perak
  • 1 kilo daging
  • 25 tangkai cili kering ( dikisar)
  • 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
  • Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
  • 2/3 sudu besar cuka
  • Garam dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
  • 2 batang serai dititik
  •  
Cara membuatnya:
  1. Rebus daging sehingga empuk
  2. Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
  3. Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
  4. Goreng daging, angkat dan toskan
  5. Tumis bawang dan cili kering, serai sehingga garing dan naik minyak
  6. Masukkan kicap dan gaul rata
  7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
  8. Masukkan garam, gula dan cuka
  9. Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    1 comment: