Pages

Tuesday, August 15, 2017

DENDENG DAGING PERAK


Lauk ini akan muncul bila Ramadan, biasanya saya akan masak bersama nasi lemak. Cukup sedap dimakan bersama set nasi lemak dab biasanya saya akan buat agak kering sedikit supaya boleh bertahan sehingga sahur.

Bahan digunakan mudah aje cuma yang renyahnya daging hendak direbus dahulu digoreng dan ditumbuk halua. Apa pun walaupun renyah lauk ini sesuai untuk anak2 yang tinggal di asrama untuk dijadikan lauk sahur kerana jika kena dengan cara kita masak ia boleh tahan dua tiga hari.


Dendeng Daging Perak
  • 1 kilo daging
  • 25 tangkai cili kering ( dikisar)
  • 5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
  • Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
  • 2/3 sudu besar cuka
  • Garam dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
  • 2 batang serai dititik
  •  
Cara membuatnya:
  1. Rebus daging sehingga empuk
  2. Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
  3. Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
  4. Goreng daging, angkat dan toskan
  5. Tumis bawang dan cili kering, serai sehingga garing dan naik minyak
  6. Masukkan kicap dan gaul rata
  7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
  8. Masukkan garam, gula dan cuka
  9. Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    Tuesday, August 08, 2017

    KARI AYAM KAPITAN


    Out of curiosity saya masak kari ini kerana ingin mencari perbezaan antara kari ayam biasa dan gulai ayam padang masakan minang. Perbezaannya jelas pada rempah yang digunakan. Kalau kari biasa rempahnya adalah lebih keras berbanding dengan kari ini yang banyak menggunakan serai dan lengkuas.

    Juga menarik diperhati aromanya juga berbeza, kari biasa menggunakan dua kari, gulai minang dengan daun salamnya manakala kari kapitan ini menggunakan daun purut, tapi yang jelas ketiga-tiganya sedap dan menyelerakan.

    Resipi ini adalah adaptasi dari blog tiffinbiru - dapur tanpa sempadan

    Kari Ayam Kapitan


    • 2 keping peha ayam saiz besar (atau anda boleh guna 1/2 ekor ayam)
    • 4 helai daun limau purut
    • 1 cawan pati santan
    • 1 biji limau nipis, perah jusnya
    • 1/2 camca teh lada sulah
    • Garam dan gula secukup rasa
    • Air secukupnya
    • Bawang goreng, untuk hiasan
    • Daun pudina, untuk hiasan

    BAHAN - BAHAN KISAR HALUS :-)
    • 8 biji bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 1/2 inci halia
    • 1/2 inci lengkuas
    • 2 biji buah keras, hiris
    • 4 biji cili merah
    • 8 tangkai cili kering, kerat pendek, buang biji dan rendam dalam air panas, toskan
    • 1 inci kunyit hidup
    • 2 batang serai, hiris halus
    • 1/2 inci belacan

    CARA MEMBUATNYA :-)

    1. Ayam dipotong kecil atau ikut suka, cuci toskan, kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum hingga rata. Perap 15 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa.
    2. Bila sudah naik minyak, masukkan ayam dan daun limau purut, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang sedikit air (anggaran 3 cawan), biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
    3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat sedikit dan ayam masak. Masukkan jus limau nipis (yang ni anda agak2 lah yea, masukkan sikit dulu, kacau dan rasa kuahnya, kalau perlu baru tambah lagi). Masak sekejap lagi dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur bawang goreng dan hias dengan daun pudina sebelum dihidangkan..
    Notes



    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.