Pages

Monday, July 24, 2017

TUMIS BUNCIS BAWANG PUTIH RANGGUP



One of my favourite vegetables, cukup suka kalau masak ini cukup aje makan dengan nasi panas tidak perlu lauk lain. Saya amat berhati-hati kalau masak buncis ni dan cuba pastikan ia tidak terlalu lama dimasak kerana keenakannya bergantung kepada keranggupanya so jangan tearlalu lama mencelurnya


Tumis Buncis

Bahan-bahan

i
  • 1 genggan buncis muda dan segar potong 1 panjang dan celur sekejap
  • 2 siung bawang putih,cincang
  • 1 sdm minyak utk menggoreng
  • secukupnya garam/penyedap rasa

Langkah

t
  1. Potong ujung buncis, buang seratnya lalu cuci bersih.
  2. Siapkan air dan garam secukupnya di periuk, setelah air mendidih masukkan buncis. Rebus sebentar kurang lebih 2-3 menit. Angkat lalu rendam buncis dalam air sejuk.
  3. Tumis minyak dan bawang putih hingga harum kecoklatan. Masukkan buncis, beri garam/penyedap rasa, tumis sebentar. Kurang lebih 1 minit lalu angkat dan sajikan.
    Notes



    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.


      No comments:

      Post a Comment