Pages

Thursday, July 27, 2017

SUP BEBOLA DAGING


Mudah, ringkas dan sedap, saya suka masakkan yang tidak renyah, kadang kala bila kita kepenatan yang ringkaslah yang kita cari,...bak kata Chef Wan resipi main campak-campak aje inilah dia. Saya guna bebola bakso dan hendak complete one balance diet saya masukkan kentang, lobak dan sayur bok choy. 

Selain dari makan dengan nasi ia sesuai juga dimasukkan mee atau bihun dan untuk tambah sedap kalau rajin buat sedikit sambal kicap...mak aii berpeluh dahi dibuatnya


Sup Bebola Daging

  • 10  biji  bebola daging
  • 1  biji  bawang besar  -  dikisar
  • 3  ulas  bawang putih  -  dikisar
  • 3  cm  halia  -  dikisar
  • 1  sudu makan  serbuk rempah sup
  • 1/4  sudu teh  serbuk lada putih
  • 1  biji  kentang  -  dibelah 4
  • 1/2  batang  lobak merah  -  dipotong kiub
  • 5 sayur bok choy dibersihkan
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Daun bawang & daun sup secukupnya  -  dihiris kasar
 Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar hingga naik bau.  Kemudian masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air.  Kacau sehingga pecah minyak.

2.  Kemudian masukkan air secukupnya, ubi kentang.  Biarkan mendidih hingga ubi kentang menjadi empuk/lembut.

3.  Kemudian masukkan bebola daging, lobak merah, serbuk lada putih dan garam secukup rasa.

4.  Biarkan hingga bebola daging cukup masak dan lobak merah lembut baru masukkan sayur bok choy  Angkat dan sedia dihidangkan.  Taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup.  Sedia untuk dinikmati.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment