Pages

Saturday, July 29, 2017

SAMBAL SOTONG DAUD LIMAU PURUT

b vs


Sotong baik kering atau basah memang sedap dibuat sambal. Menu ini adalah sambal sotong biasa tetapi dimasukkan daun limau purut untuk mendapatkan aroma yang lebih sedap. Seeloknya untuk resipi ini gunakan sotong yang besar kerana apabila dihiris bulat nampak cantik dan menyelerakan


Sambal Sotong Daud Limau Purut
  • 500 gm sotong  dihiris bulat
  • 3 helai daun limau purut | dihiris kasar
  • 3 sudu makan pes cili kering
  • 2 sudu makan kicap pekat manis
  • 1sudu makan air asam jawa
  • 4 biji bawang merah | dikisar kasar
  • 3 ulas bawang putih | dikisar kasar
  • 2.5cm halia | dikisar kasar
  • 1 batang serai |dititik
  • 1biji bawang besar | dihiris bulat
  • Garam dan gula secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Bersihkan sotong kemudian tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi.
  3. Masukkan pula pes cili kering dan daun limau purut, kacau lagi hingga pecah minyak.
  4. Seterusnya, masukkan sotong dan air asam jawa, kacau lagi hingga sotong layu.
  5. Akhir sekali, lengkapkan rasa dengan kicap, garam dan gula secukupnya.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.

    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment