Pages

Wednesday, July 26, 2017

SAMBAL KENTANG PETAI


Kalau yang biasa dengan masakan Padang atau Minang pasti dah cuba menu ini. Kentang bersambal bersama empedal dan petai. Lauk ini boleh dikatakan addictive juga susah hendak berhenti kalau dah makan. 

Sebaiknya cili digunakan dengan banyak supaya bersalut dengan semua bahan tapi saya kurangkan cili kerana ada yang gastrik di rumah dan bulan Ramadan pula tu jadi saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan menggurangkan cilinya


Sambal Kentang Petai

  • ¼ kilogram kentang, potong kecil kemudian di goreng
  • 7 empedal, rebus, lalu potong dan goreng
  • 2 papan petai, belah menjadi 2 bagian

Bumbu Masak

  • 4 biji cili merah besar, buang bijinya kemudian potong serong
  • ½ buah santan kelapa ambil santannya
  • 3 ulas bawang merah, potong tipis
  • 2 ulas bawang putih, potong tipis
  • 1 ruas lengkuas, dihiris
  • Gula pasir secukupnya
  • 2 lembar daun salam
  • Garam secukupnya
  • Gula merah iris-iris

Bumbu Halus

  • 15 biji cili merah keriting
  • 1 sdt belacan bakar
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 siung bawang putih

Cara Memasak 

Tumis beberapa bahan masakan yakni bawang merah, putih, daun salam dan lengkuas. Kacau sampai bahan tersebut sampai menjadi layu.
Ambil cabai merah iris kemudian masukan ke dalam kuali bersama dengan bumbu halus. Kacau semua sampai harum.
Setelah itu  tuang santan secara perlahan 
Selanjutnya  masukan juga kentang, ati ampela serta petai 
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment