Pages

Saturday, July 29, 2017

SAMBAL SOTONG DAUD LIMAU PURUT

b vs


Sotong baik kering atau basah memang sedap dibuat sambal. Menu ini adalah sambal sotong biasa tetapi dimasukkan daun limau purut untuk mendapatkan aroma yang lebih sedap. Seeloknya untuk resipi ini gunakan sotong yang besar kerana apabila dihiris bulat nampak cantik dan menyelerakan


Sambal Sotong Daud Limau Purut
  • 500 gm sotong  dihiris bulat
  • 3 helai daun limau purut | dihiris kasar
  • 3 sudu makan pes cili kering
  • 2 sudu makan kicap pekat manis
  • 1sudu makan air asam jawa
  • 4 biji bawang merah | dikisar kasar
  • 3 ulas bawang putih | dikisar kasar
  • 2.5cm halia | dikisar kasar
  • 1 batang serai |dititik
  • 1biji bawang besar | dihiris bulat
  • Garam dan gula secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Bersihkan sotong kemudian tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi.
  3. Masukkan pula pes cili kering dan daun limau purut, kacau lagi hingga pecah minyak.
  4. Seterusnya, masukkan sotong dan air asam jawa, kacau lagi hingga sotong layu.
  5. Akhir sekali, lengkapkan rasa dengan kicap, garam dan gula secukupnya.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.

    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    Friday, July 28, 2017

    KARI IKAN MAMI PATIMA


    Lauk yang wajib ada cuma ikannya aje dirotate, kari ikan saya lebih suka mamak style pekat dan tidak bersantan. Terung dan bendi mesti ada tapi jika ada mangga muda, saya akan masukkannya, kari akan jadi masam sedikita. Lauk sebegini sedap makan bersama sambal belacan dan papedom


    Kari Ikan

    • 1 ekor bawal hitam potong 4
    • 5 bendi dipotong 2
    • 2 terung potong 2
    • 1 biji tomato belah 4
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • 3 sdb minyak masak
    • 3 cawan air
    Bahan Tumis


    • 1 labu bawang besar dimayang halus
    • 3 biji bawang putih
    • 2 tangkai daun kari
    • 2 sdt halba campur
    • 2 paket rempah kari Baba'

    Cara Menyediakan


    1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan rempah kari.  Masukkan 2 tangkai daun kari... Masak sehingga pecah minyak, masukkan air
    2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yang disukai...masukkan garam.
    3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan tofu dan bendi.
    4. Biar seketika sehingga naik minyak dan masukkan tomato
    5. Padamkan api dan angkat
      Notes



      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

      Thank  You.




      SUP KUNING AYAM


      Biasanya saya masak kuah kuning ini untuk makan bersama nasi impit tapi kali ini saya masak sup kuah kuning sebagai lauk berbuka. Sedap juga bila ada lauk bersambal untuk digukan dengan kuah kuning ini. Jika inginkan memakan sup ini begitu aje sambal kicap perlu ada untuk suaikan tekak orang Melayu yang sukakan pedas. Selain dari ayam daging juga sesuai digunakan


      Sup Kuning Ayam
      • 1/2 ekor ayam | dipotong 8
      • 5cm lengkuas dititik
      • 5cm halia
      • 1cm kunyit
      • 4 biji bawang besar
      • 4 biji buah keras
      • 1 sdb rempah sup
      • 1 bungkus sup punjut
      • 2 batang serai dititik
      • 2 helai daun salam
      • 2 biji kelapa | diasingkan santan pekat dan santan cair
      • Garam secukup rasa
      • Sedikit air

      CARA MEMASAK:
      Kisar , halia, kunyit,  bawang besar dan buah keras hingga halus.
      Campurkan rempah sup
      Masakkan bahan-bahan tadi di dalam periuk dengan sedikit air dan sup punjut  serai dan lengkuas sehingga mendidih. Kemudian masukkan ayam bersama santan cair dan daun salam
      3. Apabila ayam hampir masak, masukkan santan pekat 
      4. Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidang.

        Notes


        RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
        All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

        Thank  You.

        SIAKAP 3 RASA


        Siakap 3 Rasa, rasanya tidak perlu pengenalan ramai yang tahu dan ramai yang suka boleh didapati di mana-mana Restoran Thai tapi lebih murah kalau buat sendirikan. Saya tidak guna banyak bahan di sini buat simple aje untuk berbuka tetapi yang pasti saya buatnya panas-panas dan segar


        Siakap 3 Rasa
        • 1 ekor ikan siakap dibersihkan
        • 1 sudu makan tepung jagung
        • 2 keping nanas | dipotong dadu
        • 1/2 batang timun | dipotong dadu
        • 1 biji cili merah | dihiris
        • Sedikit garam
        • Minyak masak secukupnya
          BAHAN TUMIS:

        • 2 ulas bawang merah | dihiris
        • 1/2 biji bawang besar | dihiris
        • 1 ulas bawang putih | dihiris
        • 1 inci halia | dihiris
          
        BAHAN SOS:

        • 4 sudu makan sos cili
        • 3 sudu makan sos tomato
        • 2 sudu makan sos tiram
        • 3 sudu makan air
        • 1 sudu makan sos ikan
        • 1 sudu teh gula
          
        CARA MEMASAK:

        1.Lumurkan ikan bersama sedikit garam dan tepung jagung. Goreng hingga garing. Ketepikan seketika.

        2.Tumis bahan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan-bahan sos. Gaul rata.

        3.Masukkan ikan diikuti potongan nanas dan timun. Gaul seketika sehingga semua bahan sekata.

        4.Tabur hirisan cili dan sedia dinikmati.
          Notes


          RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
          All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

          Thank  You.

          Thursday, July 27, 2017

          ASAM PEDAS IKAN PARANG MELETOP


          Ikan Parang Ikan Terubuk adalah antara ikan favourite untuk asam pedas. Menu ini selau mengingatkan saya pada arwah umi, arwah memang suka asam pedas ikan parang dan selalu akan masukkan sawi asin, memang sedap dan asam pedas orang dolu-dolu memang terangkat sebab semua bahan digiling dan pastikan rasanya memang sedap. Sekarang kita semua pakai main blend aje

          Untuk kali ini saya masukkan bendi dan terung sekali. Ikan parang yang fresh menjadi kemanisan asam pedas ini begitu sedap sekali, sebab itulah penting mendapatkan ikan yang fresh perghhh......


          Asam Pedas Ikan Parang

          • 3-4 ketul ikan - saya guna ikan parang
          • 2 biji tomato dibelah 4
          • 5 -6 biji bendi
          • 2 biji terung hijau dibelah dua
          • 3 tangkai daun kesum
          • 1 cawan air asam jawa
          • 1 senduk minyak masak
          • garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

          Bahan Untuk diblend

          • 25 tangkai cili kering direndam terleih dahulu
          • 2 biji bawang besar
          • 5 ulas bawang putih
          • 2" belacan
          • 2" kunyit hidup
          • 1 sdb lada hitam

          1. Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
          2. Instructions
          3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
          4. Masukkan 1 cawan air
          5. Renehkan seketika, masukkan ikan dan daun kesom
          6. Biar seketika dan masukkan air asam jawa, garam, gula dan seruk perisa
          7. Tamah air jika perlu berkuah lagi
          8. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato
          9. Biar sehingga naik minyak , padamkan api
            Notes


            RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
            All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

            Thank  You.

            LALA GORENG PEDAS ALA THAI


            Biasanya lala sedap diratah jadi saya suka masaknya kering tidak suka berkuah. Resipi ini juge termasuk dalam kategori masak main campak-campak aje ha..ha..bawang merah, bawang putih halia dan sos cili thai itu aje. Saya masukkan sedikit daun ketumbar untuk menambahkan aromanya. Bila masak ini pastikan lauk kedua tu berkuah makanya ia akan menjadi hidangan yang hebat


            Lala Goreng Pedas Ala Thai

            • 500gm lala |dibersih dan toskan
            • 2 sudu makan sos cili Thai
            • 1 batang serai | dihiris halus
            • 1 pokok daun ketumbar | dihiris halus
            • Garam dan gula secukup rasa
            • Minyak untuk menumis
             

            BAHAN KISAR KASAR:

            • 1 biji bawang besar
            • 3 ulas bawang putih
            • 2.5cm halia muda
            • 3 biji cili merah
            • 5 biji cili padi
              
            CARA MEMASAK:

            1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar kasar hingga naik bau.

            2. Masukkan lala, gaul rata.

            3. Kemudian masukkan sos cili Thai, hirisan daun ketumbar dan serai, gaul rata.

            4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

            5. Apabila lala bertukar warna kemerahan dan terbuka, angkat dan hidangkan panas-panas.
              Notes


              RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
              All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

              Thank  You.