Pages

Monday, May 08, 2017

RICH FRUIT SCONES



Mula meminati dan mempelajari scones ialah masa zaman sekolah dulu, satu mata pelajaran home science yang diajar tentang rub in method. Scones diminati dan cukup sesuai sebagai hidangan high tea. Untuk kali ini saya masukkan sedikit buah-buahan campuran. Sedap dimakan panas-panas bersama butter dan jem.


Rich Fruit Scones

    • 225 g tepung naik sendiri
    •   40 g gula caster 
    •   75 g butter
    •   50 g mixed dried fruit
    •     1 biji telur dipukul
    •  3-4  sdb susu



    1. Ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
    2. Masukkan mentega dan ramas-rams dengan hujung jari sampai nampak peroi.
    3. Masukkan telur dan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
    4. Akhir sekali masukkan buah campuran
    5. Canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter. 
    6. Bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas-panas bersama butter dan jem pilihan.




    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.


    No comments:

    Post a Comment