Pages

Monday, April 10, 2017

ROSE PISTACHIO CAKE


Kek favourite dewasa, mana-mana cafea yang kita kunjungi pasti ada kek ini. Inspirasi dari Persian Love Cake, kek ini harum dengan aroma rose water dan lemak dengan pistachio. Kek sedap ini boleh difros dengan krim cheese atau buttercream tapi saya memilih butter cream.
  


Rose Pistachio Cake

    Bahan A
    • 250 gm unsalted butter
    • 1/2 sudu teh garam
    • 1 sdb rose water
    • 1 1/2 cawan gula halus atau gula caster
    • 3 biji telur saiz A ~ suhu bilik

    Bahan B
    • 3 cawan tepung superfine
    • 1 sdb baking powdwe
    • 1 sdt bking soda

    Bahan C
    • 1 1/2 cawan susu full krim

    Bahan D
    • 1 cawan kacang pistachio (bakar dan tumbuk halus)



    1. Panaskan ketuhar 15 minit sebelum di masukkan kek pada suhu 180C
    2. Sediakan bahan B, C, dan D
    3. Dalam bekas pemutar, satukan butter, rose water dan garam dan pukul sebentar
    4. Masukkan gula halus dan putar 3 minit hingga lembut
    5. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar rata
    6. Masukkan tepung berselang seli dengan susu ( mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung ) putar atau kaup balik hingga adunan sebati
    7. Masukkan pistachio, kaupkan sehingga sebati
    8. Tuang ke dalam loyang mengikut jumlah yang sama banyak
    9. Bakar selama 35 minit ataupun sehingga masak
    10. Setelah masak, sejukkan atas redai
       
    Resipi Buttercream

    1 cawan gula
    4 biji putih telur
    390 gram butter
    1 sdt rose water
      
    cara membuat
    1. Dengan menggunakan kaedah double boiler, kacau gula bersama putih telur. Kacau sehingga gula larut dalam putih telur
    2. Tukarkan adunan ke dalam mangkuk mixer, dan pukul sehingga ia menjadi putih dan saiznya menjadi dua kali ganda.
    3. Campurkan rose water dan sedikit perwarna rose. Pukul lagi dan masukkan butter sedikit demi sedikit.
    4. Pukul lebih kurang 15 minit sehingga semua bahan bersatu
    5. Lapis dan fros kek
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment