Pages

Monday, March 27, 2017

THAI STEAM BREAD WITH PANDAN KAYA


Ka Nom Pung Sang Ka Ya Bai Toey itulah nama asalnya. Roti putih dikukus panas makan bersama kastad pandan dicurah santan kelapa Kastad pandan atau kaya ini dibuat macam mana kita membuat pastry cream cream puff.

Boleh guna apa-apa roti putih tetapi paling sesusai roti kopitian yang agak tebal sedikit. Menu ini merupakan menu favourite sarapan pagi Thai.


Pandan Kastad

  • 5 - 6 helai daun pandan
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 biji telur
  • ½ cawan gula
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1 sdb tepung jagung
  • Roti putih dikuku

DIRECTIONS


  1. Blend daun pandan dengan santan tapis
  2. Dalam bekas lain satukan kuning telur, gula, garam, tepung jagung dan santan
  3. Kacau dan tapis dalam periuk
  4. Kacau atas api kecil sehingga pekat dan berkilat
  5. Sejukkan dan siap dihidang, jika suka curahkan sedikit santan bersama kastad ini
  6. Kukus roti dan hidang bersama
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment