Pages

Thursday, March 09, 2017

KUE KASWI LABU



Bila berpuasa kue-kue macam ini selalu menjadi pilihan, bukan kerana ianya sedap tetapi juga kerana ianya mudah disedia. Kebetulan di rumah ada banyak labu jadi saya google mencari resipi labu dan terjumpa resipi ini di blog http://izahdaut.blogspot.my/2011/06/kuih-kaswi-labu.html.. 

Saya buat untuk berbuka. Kaswi ini agak liut-liut ttapi jika yang tidak suka liut-liut boleh adjust tepung gandum dengan tepung ubi



Kaswi Labu

    • 250 gm labu -dikukus
    • 200 gm gula pasir
    •  250 ml santan
    • 100 gm tepung ubi 
    • 200 gm tepung gandum 
    • 25 g tepung jagung
    • 350 ml air
    • 1sk garam
    • 3 helai daun pandan
    • 1sk air kapur
    • 1sk pewarna kuning
    • 1sk vanilla 
    • kelapa parut (putih)


    CARA

    1. Labu dikukus dulu dan dilecek
    2. Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
    3. Bancuh tepung2 dgn air &  tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
    4. Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
    5. Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
    6. Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam.



      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      1 comment:

      1. Assalamualaikum PATYSKITCHEN..

        Sedapnyaaa... kegemaram keluarga Kak Ros nih he he...selalunya beli ja..nanti Kak Ros boleh la tyr resepi ni...

        ReplyDelete