Pages

Saturday, February 25, 2017

RED VELVET



Saya ada banyak versi kek red velvet resipi ini adalah yang terbaru saya cuba. Resipi dari kawan katanya sedap dan menjadi kesukaan keluarganya, jadi saya terpanggil untuk mencubanya. Resipinya agak kecil jadi saya membuat dua adunan untuk acuan 8" dan tinggi sedikit. 

Sedap seperti yang dikatakan, cantik tekturnya lembut dan agak moist sedikit, cantik bila dipotong dan resipi ini juga sesuai untuk cupcakes.


Red Velvet

    Bahan-Bahan
    • 2 biji telur gred A
    • 125 gram mentega beku tanpa garam
    • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri*
    • 1 1/2 sudu makan koko Vochelle*
    • 2/3 cawan gula kastor
    • 2 sudu makan pewarna Red Bright
    • 1/2 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh
    • 1 sudu teh garam
    • 1/2 sudu makan bicarbonate of soda
    • -/2 sudu makan cuka makan



    Cara-Cara

    1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. Sediakan 2 biji loyang 7'' yang telah di alas dengan baking paper.
    2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
    3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
    4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
    5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
    6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balikbalikkan hingga sebati.
    7. Bahagi kepada dua bahagian dan tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment