Pages

Tuesday, January 10, 2017

MUN FAN/GRAVY RICE/ISLAND RICE


Pada yang sukakan Chinese Food ini adalah antara menu favourite di kebanyakan Chinese Restaurant. Banyak namanya dari Mun Fan, Gravy Rice ke Island Rice tapi principlenya sama sayur goreng campur di hidang mengelilingi nasi dan sayurnya agak berkuah sedikit

Ada resipi memasukkan telur pecah tapi saya lebih suka ia plain. Paling hebat reipi ini jika dimakan bersama hirisan cili padi dan kicap cair



Mun Fan/Island Rice

    • 1/4 bunga kubis 
    • 1 biji lobak merah dihiris bulat
    • 1 1cawan broccoli
    • 1/2 cawan jagung muda
    • 1/2 biji cili benggala hijau
    • 1/2 cawan cendawan butang dihiris
    • 100 g isi ayam dihiris nipis
    • 3 biji bawang putih | ditumbuk
    • 1 cawan air
    • 1 sdb tepung jagung dibancuh bersama 1/2 cawan air
    • Garam dan pati ayam secukup rasa
    • Minyak untuk menumis

      
    CARA MEMASAK:


    Celur carrot bunga kobis dan broccoli tos dan letak tepi

    Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik baunya.

    Kemudian masukkan isi ayam. Kacau rata dan biarkan masak seketika.

    Masukkan semua sayuran dan cendawan tambah air.


    Perasakan dengan garam secukup rasa dan masukkan air bancuhan tepung jagung. Biar masak seketika dan angkat

    Curah atas nasi atau hidang bersama nasi bersebelahan
      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      Post a Comment