Pages

Tuesday, November 15, 2016

DADAR INTI KELAPA NANGKA


Kue dadar biasa tapi intinya saya olah menggunakan kelapa parut dan isi nangka. Kebetulan saya membuat inti kue Putri Mandi Indonesia dan terdapat oebihan inti ini makanya saya buat kuit dadar. Nyata satu cubaan berbaloi kerana inti kelapa nangka memang lemak dan sedap untuk dadar ini ta caye jom cuba.


Dadar Inti Kelapa  Nangka

Bahan Kulit [batter] :

  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 cawan air jus pandan / air biasa if nak letak pewarna lain 
  • 1/2 cawan santan/susu segar 
  • 1 biji telur 
  • beberapa titik pewarna hijau atau pewarna kesukaan
  • secubit garam

Cara :
  1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati. Tapis jika perlu. blend je semua bhn dlm blender
  2. Panaskan kuali non stik dan lengser sedikit minyak.
  3. Ambil sesenduk bancuhan dan tuang ke dalam kuali dan ratakan agar kulitnya tidak terlalu tebal.
  4. Letakkan sedikit inti yg disukai dan gulung kuih ketayap dengan kemas. Sedia untuk dihidang.

Inti kelapa:

  • 250 g biji kelapa parut muda
  • 200 g nangka dipotong dadu halus
  • 100 g gula
  • 2 sdb tepung jagung

  • 1. Kukus semua bahan selama 30 minit angkat kacau2 dan sejukkan
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment