Pages

Thursday, November 24, 2016

CUCUR JAWA



Terlebih dahulu maaf jangan tanya asal usul kuih ini, saya memang tak tahu,, saya cuma minat makan dan membuatnya, saya dah lama ingin mencubanya tetapi selalu was2 dengsn cara menggorengnya sehinggalah saya bertemu dengan caranya di youtube ha...ha macam buat telur dadar dan minyaknya tidak perlu banyak dan tidak pula sedikit2, makanya sedang2 dan cukup untuk meneggelam kuih

Sedap, lembut macam pancake dan aroma gula merah memang hebat



Cucur Jawa

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula merah
  • sedikit garam
  • air (lbh krg 2 cawan)


Cara-cara

  1. Larut gula merah bersama
    2 cawan air dan tapis
  2. Kacau adunan hingga sebati hingga habis 2 cawan air(jika pekat tambah sedikit air).
  3. Biarkan adunan selama sejam
  4. Panaskan kuali dengan api yang kecil dan 3 senduk kecil untuk gorengan yang pertama dan  tambah minyak sekiranya minyak berkurangan
  5. Masukkan satu senduk adunan dan dalam kuali dan tunggu hingga muntah dan balikkan dan angkat. Hidangkan.
Cara Menggoreng cucur Jawa


      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      1 comment:

      1. Maaf diterima Kak Paty.... sebab kuih ni macam2 versinya... sana panggil lain sini panggil lain he he heee....

        ReplyDelete