Pages

Tuesday, October 04, 2016

SAYUR GORENG KANGKONG BELACAN BERUDANG


Sayur Kangkng Goreng Belacan ini boleh dikatakan top, ada di restoran Thai, ada di Restoran Cina dan ada juga di Restoran Melayu. Merupakan sayur favourite dan mungkin juga sayur ini sesuai digoreng cara begini. 

Saya masukkan sedikit udang hidup sebab saya suka meratah, tapi sayur ini sesuai juga dimasukkan udang kering atau ikan bilis sebagai perencahnya.







Kangkong Goreng Belacan
  • 1 ikat kangkung
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 biji cili api
  • 5 biji cili merah
  • Sedikit belacan
  • 100 g udang hidup
  • Sedikit air
  • Garam dan gula


Cara-cara

Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api, dan belacan 


Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.

Masukkan udang hidup dan biar seketika

Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung.


Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (2-3 minit).
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    1 comment: