Pages

Sunday, February 21, 2016

THE ULTIMATE BREAD BUTTER PUDDING


Hmmmm, lemak dan berkrim..enak sekali, breadbutter pudding biasa tapi saya olahkan sedikit dari rti biasa saya guna rti baguette dari susu biasa saya campurkan sedikit pouring cream.di sinilah letaknya kelemakan pada pudding ini. Bukan itu aje baguette menjadikan pudding ini ranggup diatas dan lembut di bawah and with that it qualifies to be named as THE ULTIMATE BREAD BUTTER PUDDING kerana menepati rasa yang hebat






Bread Butter Pudding

  • 85 gm sultanas
  • 5 biji telur
  • 300 ml cream
  • 300 ml susu
  • 55 gm (¼ cup) caster sugar
  • 1biji orange, parut kulitnya
  • 1 sdt vanilla 
  • ½ sdt serbuk kayu manis
  • 60 gm butter
  • 1 buku roti Peranchis dipotong dadu


Method


1 Satukan telur, krim.  susu gula, kulit, orange, vanilla 
dan erbuk kayu manis, puku hingga sebati.

2. Sapukan mentega pada roti kemudian dipotong dadu Sapukan mentega pada dulang pembakar dan susun roti yang berselang dengan sultana 

3  Tuangkan adunan custard tadi dan biarkan roti terendam lebih kurang 1 jam

4.  Panaskan ketuhar pada suhu 180 c dan bakar pudding selama 30 minit

Sos
  • 1 tin susu cair
  • 3 biji telur
  • 1 sdb tepung jagung
  • 1 sdt esen vanilla


Kacau semua bahan atas api kecil sehingga agak pekat dan angkat

    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    No comments:

    Post a Comment