Pages

Saturday, February 13, 2016

MY COPYCAT KRISPY KREMES DONUT


Resipi ini pernah dimuatkan dalam Huffington Post’s Kitchen Daily section as “13 Donut Recipes worth lusting over“. dengar tajuk aje sudah terpanggil untuk  mencubanya Lembut donutnya tidak menggunakan bread improvement tetapi membuat tangzhong atau water roux sendiri

Resipi juga menyediakan glaze yang boleh menceriakan donut seperti hiasan Big Apple mengikut citarasa kita

Copycat Krispy Kremes Donut

  • 2 1/2 cawan tepung
  • 4 sdb gula
  • 3 sdb butter
  • 1/2 dt garam
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur
  • 2 sdt yeast
  • 1/2 cawan. tangzhong/water roux

Tangzhong:
  • 1/3 cawan tepong
  • 1 cawan air

Glaze:
  • 2 cawan gula ising
  • 1/2  sdt garamt
  • 1 sdt air
  • 2 sdb air atau susu
Satukan semua bahan dan ketepikan

Tangzhong/water roux
Satukan tepung dan air dan kacau atas api kecil sehingga menjadi adunan pekata

Membuat donut

1.  Satukan semua bahan donut dan tangzhong dalam bread machine dan uli "basic dough" sehingga selesai lebih kurang 10 minit Keluarkan dan perap selama 45 minit Tutup dough dengan kain bersih

2.  Keluarkan dan tumbuk2 dough untuk mengeluarkan udaranya

3   Canai dough dan terap dengan acuan donut
4   Perapkan dough lagi 30 minit dan goreng sehingga kekuningan
5   AngkaT Dan toskan sebelum di celup dengan glaze
Notes


All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.



No comments:

Post a Comment