Pages

Wednesday, October 21, 2015

CHINESE STYLE CHICKEN CASHEW / AYAM GORENG GAJUS


Chicken Cashew ini adalah menu popular restoran Cina. Masakan ini agak kering tetapi cukup edap dimakan bersama nasi panas. Selain dari cili kering yang dimasak bersama ayam ini cili benggala juga sesuai. Paling sedap masakan ini ialah menggunakan isi atau dada ayam yang dipotong dadu.

Chicken Cashew

  • 1 dada ayam dipotong dadu
  • 2 sdb minyak
  • 5 hiris halia
  • 3 tangkai cili kering dipotong 3
  • 1/2 bawang besar dibelah 2
  • 1/2 cawan gajus yang telah dipanggang
 Perap:
  • 1/2  sdb sos tiram
  • 3/4 sdt kicap cair
  • 3 sdb air
  • 1 sdt lada sulah
  • 1/2  sdt gula
  • 1/2  sdt cuka beras
  • 1/4  sdt minyak bijan
  • 1 sdt tepung jagung
  • garam secukup rasa
Method:
  1. Perap ayam dengan bahan perap selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak dan tumis hirisan halia dan caili kering sehingg naik baunya
  3. Masukkan ayam dan balik-balikkan
  4. Masukkan sedikit air dan biar sehingga ayam agak masak
  5. Masukkan bawang besar dan gajus
  6. Gaul rata dan angkat
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

Post a Comment