Pages

Sunday, August 16, 2015

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN


Perghhh....patutlah ramai yang suka masakan ini memang sedap giler...anak2 yang pada mulanya mencebek bibir bila sebut tempoyak ikan patin boleh jadi melazat dibuatnya....siap minta dibuat lagi, Memang menyelerakan, isi ikan patin yang lembut dan masam-masam tempoyak memang sedap. 

Menyediakannya mudah malah bajetnya pun murah, seekor ikon patin sederhana besar saya beli baru RM7...ekonomi dan berbaloi



Gulai Tempoyak Ikan Patin

  • 1 ekor ikan patin 
  • 5 biji cili padi 
  • 2 biji cili merah
  • 2" kunyit hidup
  • 5 sudu besar tempoyak 
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2 
  • 2 batang serai dititik
  • 2  tangkai daun  kesum 
  • 1 keping asam keping jika perlu  
  • garam secukup rasa



Cara Menyediakanya
  1. Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini. cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan. 
  2. Tumbuk cili padi, cili merah dan kunyit. Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk, serai  dan bunga kantan. 
  3. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum. Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping. 

Nota
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin 
Lumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.   Rendam sekitar 5 minit dan toskan, 


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

    1 comment: