Pages

Wednesday, July 08, 2015

CENCARU SAMBAL CURAH


Cencaru paling sedap buat ikan sumbat, tetapi ramai kurang gemar sebab lebihan minyak masak akan menjadi hitam akibat lelehan sambal. Namun ikan ini juga sedap digoreng aje dan cicah dengan sambal kicap atau dibuat sambal dan dicurah ke atas ikan.

Resipi ini memang menyelerakan dan biasanya kalau saya masak saya akan gu kannya dengan lauk lemak, tak kira lemak apa, lemak kuning atau putih memang merupakan kombinasi yang menyelerakan. Untuk sambal ini saya lebih gemar blend cili kering kasar-kasar dan sambalnya dimasak agak kering.


Cencaru Sambal Curah


    4 ekor ikan cencaru - bersihkan, gaul dgn sdkt garam Kuniyt  dan goreng garing

    Pes sambal
    • 25 tangkai cili kering
    • 2 biji bawang besar – kisar
    • 1 ulas bawang putih kisar
    • Garam, gula dan serbuk perasa
    • Air asam jawa secukupnya


     Cara Menyediakannya
    1. Tumis bhn kisar dan cili mesin hingga naik bau.
    2. Nasukkan garam, gula dan serbuk perasa, air asam jawa dan kacau sebati.
    3. Masak dgn api perlahan hingga sambal pecah minyak dan sedikit pekat
    4. Angkat dan curah pada ikan yaang digoreng tadi



      RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

      all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


      No comments:

      Post a Comment